PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 13. Mart 2019. | 14:20
Za više zajedničkih poslova privrednika Srbije i Turske

Ekonomske veze Srbije i Turske sve su intenzivnije, robna razmena je dostigla 1,3 milijarde dolara, sve je više turskih investicija i kompanija na srpskom tržištu, ali saradnja i dalje zaostaje za realnim mogućnostima. Veliki je potencijal za povećanje srpskog izvoza na tursko tržište, zajednička ulaganja u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru, industriji autodelova, IT, turizmu, istaknuto je na zasedanju Poslovnog saveta Srbija - Turska.
„Iako ni sa jednom zemljom Srbija nije imala proteklih godina tako naglo intenziviranje  ekonomskih odnosa,  podstaknuto dobrim političkim  i ličnim odnosima dvojice predsednika i čestim susretima na najvišem nivou, mogućnosti za saradnju su daleko od ostvarenih. Cilj nam je da kroz aktivnosti Saveta unapredimo ekonomske odnose u obostranom interesu naših  privrednika“, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.
Osim povećanja obima trgovine, posebno je važno, po rečima Čadeža, da razvijamo više oblike saradnje.
„Zainteresovani smo za povećanje srpskog izvoza u Tursku, da se nastavi talas turskih investicija, koji Srbiji donosi nove fabrike i pogone, radna mesta, a turskim ulagačima profitabilno poslovanje. Poslovne mogućnosti na srpskom tržištu nikad nisu bile veće, a uslovi za profitabilno poslovanje nikad bolji“, naglasio je predsednik PKS. Podseća da je samo u prošloj godini u Srbiji otvoreno oko 120 novih turskih firmi, a da je Turska je po broju završenih i početih projekata u našoj zemlji bila odmah posle Nemačke i Italije.
Čadež je ukazao da će u fokusu aktivnosti u narednom periodu biti intenzivnije povezivanje privrednika i kompanija dve zemlje, organizacija poslovnih foruma, predstavljanje mogućnosti poslovanja u Turskoj srpskim privrednicima sa ciljem većeg izvoza, kao i osnivanje zajedničke komore Turske i privreda regiona Zapadnog Balkana.
Ambasador Turske u Srbiji Tandžu Bilgič naglasio je da su dobri bilateralni odnosi dobar put za obe privrede da jačaju saradnju i ekonomske veze. Važno je, ukazao je ambasador, da razmena bude još veća i da se uravnoteži kroz podsticaj rasta srpskog izvoza.   
Kopredsedavajući Poslovnog saveta sa turske strane Bajram Akgul takođe očekuje intenzivniju saradnju privrednika, znatno veću robnu razmenu, efikasnu primenu Sporazuma o slobodnoj trgovini.
Zajednički  srpsko – turski Poslovni savet osnovan je pre 17 godina  sa ciljem da se, kroz jačanje komunikacije i saradnje poslovnih zajednica Srbije i Turske, a uz podršku vlada zemalja, doprinese razvoju i jačanju ekonomskih veza.