Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 15. Januar 2019. | 09:10
Marer: PKS odličan primer podrške procesu digitalizacije privrede

Predsednik Privredne komore Austrije Harald Marer istakao je da nema razumnog ekonomskog rasta u budućnosti bez tesne i dobre ekonomske saradnje u regionu Zapadnog Balkana i da pitanje carina između Beograda i Prištine treba rešiti. Ukazao je na važnu uluogu i snažnu podršku PKS procesu digitalizacije malih i srednjih preduzeća i unapređenja obrazovanja po uzoru na austrijski model.
Austrija će podržati tešnju saradnju u regionu, ali i sa EU, a uskoro se očekuje  održavanje poslovnog samita „EU-Zapadni Balkan“, rekao je Marer Tanjugu, nakon što je sa predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom potpisao Memorandum o razumevanju povodom projekta posvećenog uvođenju dualnog obrazovanja na Zapadnom Balkanu i digitalizaciji privreda regiona. 

Kako je objasnio prvi čovek austrijske komore, memorandum je važan jer predviđa konkretne projekte za učvršćivanje dualnog obrazovanja u regionu i borbi protiv nedostatka stručne radne snage.

Marer je dodao da je Austrija veoma zainteresovana za region Zapadnog Balkana jer je austrijska privreda prisutna sa više od 500 kompanija koje zapošljavaju više od 40.000 ljudi.

„Vidimo da je obrazovanje sve važniji faktor u celoj Evropi, logično i na Balkanu, dok digitalizacija menja sva preduzeća i ima uticaj na obrazovni sistem. Zato želimo da učvrstimo još više naš odlični sistem obrazovanja u regionu”, rekao je Marer. 

Posebno je pohvalio Privrednu komoru Srbije i njenog predsednika, navodeći da je srpski komorski sistem izgrađen na primeru austrijskog. 

„Raduje me što je Srbija preuzela naš program KMU digital, namenjen za digitalizaciju malih i srednjih preduzeća. Daljim radom na svom servisu za mala i srednja preduzeća PKS će doprineti jačanju privrede. PKS radi odličan posao“, kaže prvi čovek Privredne komore Austrije.

Upitan šta je potrebno da privrede regiona učine da bi dalje jačale Marer je rekao da tu postoji više faktora koji utiču na stanje.

„Tu je globalni faktor, na koji ne možemo da utičemo. Trgovinski rat SAD i Kine negativno utiče na sve nas. Evropa zbog toga mora sa svojim susedima da uspostavi  tesnu saradnju. Moramo i da prevaziđemo nedostatak stručne radne snage. U toj oblasti imamo ideje i sarađujemo sa komorama regiona. Bitno je, takođe, kako ćemo se ophoditi sa digitalizacijom. Ona nudi velike šanse i poslovne mogućnosti, ako se u nju dobro investira to će biti investicija u budućnost“, rekao je Marer.

Ponovio je da je Austrija veliki investitor na Zapadnom Balkanu i da želi i dalje da ulaže, jer veruje u taj region i podsetio da i u novoj spoljnotrgovinskoj strategiji Austrije, Zapadni Balkan zauzima visoko mesto.

„Pred Božić smo predstavili novu strategiju u kojoj je jasno težište na Zapadni Balkan, jer imamo tradicionalnu dobru saradnju, veliki smo investitori. Dodatno poboljšanje naše saradnje stvara stabilnost i doprinosi ekonomskom napretku. Austrija se vidi kao centralni most između zemalja regiona i EU”, poručio je Marer.