PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 24. Decembar 2018. | 14:54
Najuspešnija godina za domaću kinematografiju

Godina na izmaku je verovatno najuspešnija godina u novijoj istoriji srpske kinematografije, ocenio je predsednik Grupacije za kinematografiju Privredne komore Srbije Dragan Bjelogrlić na sednici kojoj su prisustvovali ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, predstavnici Filmskog centra Srbije (FCS) i strukovnih udruženja. Foto Tanjug
Na sednici je najavljen veći budžet Filmskog centra Srbije i dva nova konkursa, za debitantski i dečiji film, a ujedno se radi na novom statutu FCS.

Bjelogrlić je podsetio da je Grupacija za kinematografiju pri Privrednoj komori Srbije oformljena pre četiri godine u trenutku kada je bio najmanji budžet za kinematografiju i kada dve godine FCS nije raspisivao konkurse da bi danas došli do rekordnog budžeta, kontinuiranog raspisivanja konkursa, dva nova konkursa (za nacionalni i komercijalni film), filma koji je vratio gledaoce u bioskope, predstavnika u Kanu, ekspanzije domaćih serija, povećanja podsticaja i stranih produkcija. 

Ono na čemu treba raditi sledeće godine, prema njegovim rečima, jeste da FCS dobije novi statut koji će još preciznije ustanoviti njegovo funkcionisanje.


Bjelogrlić smatra da treba ojačati Filmski centar Vojvodine i formirati filmske centre u centralnoj Srbiji i na jugu koji bi podržavali projekte koji bi se bavili lokalnim temama.

Ministar Vukosavljević je rekao da budžet FCS za narednu godinu iznosi 1.105.040.000 dinara što predstavlja povećanje od 9.93 odsto u odnosu na prethodnu godinu kada je iznosio 1.005.230.000 dinara.

Za redovnu delatnost FCS opredeljeno je 48.801.000 dinara, što predstavlja povećanje od 96,54 posto, dok je za programsku delatnost predviđeno 1.056.239.000 dinara što predstavlja povećanje od 7,74 posto.


Predsednica Upravnog odbora FCS Jelena Trivan je konstatovala da je 2018. - godina velikih uspeha srpskog filma.

„Ponovo imamo velike hitove kao što je ’Južni vetar’ koji juri ka milionitom gledaocu, ponovo imamo dečiji film (’Zlogonje’) koji je gledan u Srbiji i uspešan na festivalima i ponovo imamo velike filmove sa nacionalnim temama kao što je ’Kralj Petar Prvi’ i ’Zaspanka za vojnike’“, konstatovala je Trivan. 

Najavila je za 2019 dva nova konkursa - za debitantski film i dečiji film i dodala da rade na novom statutu i novom pravilniku FCS.

Direktor FCS Boban Jevtić je rekao da je ove godine sprovedeno 27 konkursa (poređenja radi 2014. je bilo samo šest), da je podržano 18 dugometražnih igranih filmova, 31 kratki igrani film sa studentskim eksperimentalnim, 21 dugometražni dokumentarni, 12 kratkih dokumentarnih, 23 manjinske koprodukcije.