PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 14. Decembar 2018. | 16:50
Otvoren dijalog sa privredom prioritet Vlade Srbije

Prioritet Vlade Srbije u narednoj godini biće nastavak otvorenog dijaloga i prihvatanje inicijativa privrede, poručila je premijerka Ana Brnabić na sednici Skupštine Privredne komore Srbije. Komora će se, u ime privrednika, zalagati za smanjenje poreza i doprinosa na zarade i niz drugih predloga usmerenih na efikasnije poslovanje, istakao je Marko Čadež, predsednik PKS.
Govoreći o rezultatima PKS i strateškim ciljevima u narednoj godini, Čadež je najavio da će se Komora u narednom periodu zalagati za smanjenje poreza i doprinosa na zarade u Srbiji na 46 odsto i ocenio da je u petogodišnjem periodu moguće doći do ove brojke.
 
„Ne tražimo ništa preko noći ali mislim da možemo da napravimo dobar put“, rekao je Čadež, obraćajući se članovima Skupštine PKS.
 
Među inicijativama koje će Komora uputiti nadležnim institucijama biće i smanjenje poreza na dobit pravnih lica sa 15 na 10 odsto, inicijativa za ponovno uvođenje poreskog kredita, kao i inicijativa za rešavanje problema zloupotrebe bolovanja, rekao je Čadež.
 
Predsednik PKS podsetio je na rezultate i aktivnosti PKS u 2018,  izmene zakona koje su stupile na snagu zahvaljujući inicijativama privrednika. Nadležnima smo ove godine, osim 96 inicijativa dali i mišljenje privrede na 73 nacrta zakona, podzakonska akta i strateška dokumenata, dodao je Čadež.
Premijerka Ana Brnabić istakla je da je cilj da Vlada Srbije podrži što veći broj inicijativa iz privrede jer nema boljeg načina da se odrede prioriteti nego u saradnji sa biznisom.
Očekuje da će u naredne dve godine biti prepoznati konkretni benefiti e –uprave, a najavila je i reformu katastra, stečajnog procesa, uvođenje elektronskog plaćanja poreza na imovinu od 1. januara 2019. godine, nastavak borbe protiv sive ekonomije uvođenjem e-inspektora, poresku i reformu parafiskalnih nameta.
Brnabić je istakla da jača sektor malih i srednjih preduzeća koja će imati sve veću pažnju Vlade Srbije.
“Jedan od najvažnijih prioriteta je dalje stvaranje boljeg poslovnog okruženja za privredu kako bi imali održiv ekonomski rast“, poručila je predsednica Vlade Srbije.
Na svečanom delu sednice Skupštine PKS dodeljene su nagrade kompanijama, institucijama i pojedincima za postignute rezultate i angažovanje u 2018, veliki doprinos razvoju srpske privrede i jačanju pozicije na međunarodnom tržištu.
 Dodeljeno je 67 priznanja u tri kategorije, kao i tri posebne nagrade.
Jubilarna nagrada Privredne komore Srbije za 20 godina poslovanja dodeljena je kompanijama TRI-B DOO Novi Pazar, BRANA KOMERC DOO Kruševac, DIV-TRADES DOO Bačka Palanka, JUGOTEX DOO Smederevo, CONTRAST DOO Beograd, PARAGRAF LEX DOO Novi Sad, LAGUNA DOO Beograd i Udruženju poslovnih žena Srbije, dok su za tri decenije uspešnog rada nagrađeni ZAPADNA BAČKA DOO Sombor i NICEFOODS restorani DOO Beograd. POTISKI VODOVODI – TISZA MENTI VIZMUVEK DOO Horgoš, nagrađeni su za pola veka poslovanja, a PROMONT GROUP DOO Novi Sad, AD CHEMOS Palić, PD VOJVODINA DOO Novo Miloševo i JMU Radio televizija Srbije, Radio Beograd 2, za 60 godina poslovanja.
 
Za 70 godina uspešnog rada nagrađeni su JKP BADNjEVO Negotin, JEDINSTVO AD Sevojno, SLOBODA AD Čačak, JKP VODOVOD KRALjEVO, JKP ČISTOĆA I ZELENILO SUBOTICA, POTENS PERFORACIJA DOO Požega, ALFA-PLAM AD Vranje, Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu, DIMNIČAR AD Beograd i Institut za nuklearne nauke VINČA. Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, DIJAMANT AD Zrenjanin i PRVA ISKRA Barič, nagrađeni su za osam decenija poslovanja, PRVI PARTIZAN AD Užice za 90 godina,  Hotel MOSKVA Beograd  za 110 godina poslovanja i IGM OPEKA DOO Smederevska Palanka za 120 godina poslovanja.
 
Narodno pozorište u Beogradu ponelo je jubilarnu nagradu PKS za 150 godina postojanja, a Specijalna bolnica za rehabilitaciju Banja Koviljača i ZASTAVA KOVAČNICA AD Kragujevac, za 160 godina.
 
Za poslovni uspeh nagrađeni su članovi PKS, kompanije: Aerodrom NIKOLA TESLA Beograd, AGRO MIL DOO Pojate, ATENIC-COMMERCE DOO Čačak, CONTITECH FLUID SERBIA DOO Subotica, COPPER COM DOO Užice, Fabrika cementa CRH SRBIJA DOO Popovac, DAD DRAXLMAIER AUTOMATIVE DOO Zrenjanin, DMV DOO Niš, ELEKTROMONTAŽA DOO Kraljevo, GREINER PACKAGING DOO Odžaci, IGM MLADOST DOO Leskovac, JP JUGOIMPORT-SDPR Beograd, PREDUZEĆE ZA PUTEVE POŽAREVAC, PREDUZEĆE ZA PUTEVE VALjEVO, TATRAVAGONKA BRATSTVO DOO Subotica, WEST PHARMACEUTICAL SERVICES BEOGRAD DOO Kovin , ZOPPAS INDUSTRIES SERB DOO Kikinda.
 
U kategoriji Poslovnog lidera nagrađeni su pojedinci: Dragan Jovanović, direktor UNIPLAST DOO Preljina, Dragan Knežević, direktor DOO BLIKPRODUKT, Tatjana Todorović, direktor AGRO-DUKAT Zrenjanin, Zoran Cvetanović, direktor ART-VISTA DOO Beograd, Jelena Luković, generalni direktor METALAC-PROLETER AD Gornji Milanovac, Jožef Mičiz, direktor TERMOMETAL DOO Ada, Milojko Erić, direktor MAJS DOO Odžaci, Milutin Bojović, vlasnik Tekstilne radionice AMIBO Arilje, Mirjana Ivanović, direktor TERMOVENT SC LIVNICA ČELIKA AD Bačka Topola, Miroslav Gligorijević, direktor TITAN CEMENTARA DOO Kosjerić, Mladen Petković, generalni direktor KRUŠIK AD VALjEVO, Predrag Đurović, predsednik kompanije SENTA-PROMET AD, Radovan Raičević, generalni direktor PLANINKA AD Kuršumlija, Svetlana Božinović, direktor EKO STEP PELLET DOO Petrovac na Mlavi, Slavoljub Miljković, suvlasnik BRAMY DOO Aleksandrovac, Slobodan Stojanović, vlasnik JUGPROM DOO Leskovac.
Na osnovu odluke predsednika PKS dodeljene su i tri posebne nagrade - kompaniji AIR SERBIA Beograd za jubilej -  90 godina prvog leta kojim je počelo civilno vazduhoplovstvo u našoj zemlji, redakciji Jutarnjeg programa RTS i Andriji Igiću novinaru Informativnog programa RTS i dopisniku sa Kosova i Metohije za doprinos informisanju javnosti o poslovanju privrede i Privredne komore Srbije.
Nagrade Privredne komore Srbije ustanovljene su 24. januara 1969. godine odlukom Skupštine. Dobitnici priznanja uvek su bili oni koji su se svojim radom, angažovanjem i rezultatima istakli kao najuspešniji i najbolji, koji su se nametnuli kao lideri i nosioci privrednog razvoja Srbije.
Skupština PKS na današnjoj sednici usvojila je Program rada PKS za 2019. godinu, Finansijski plan i druge odluke važne za funkcionisanje jedinstvenog komorskog sistema. Pre sednice Skupštine održana je osma sednica Upravnog odbora PKS.