Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 5. Decembar 2018. | 15:19
Zaustavljanje trgovine pogađa ekonomski region Zapadnog Balkana

Privredna komora Srbije uputila je pismo najvišim zvaničnicima EU - Evropske komisije, Evropskog parlamenta i Evropskog saveta, apelujući još jednom da utiču na prištinske vlasti i pomognu u ukidanju odluke o uvođenju stoprocentne takse na robu iz Srbije i BiH, kojom se sistematski krši CEFTA sporazum, ugrožava ekonomska integracija regiona i uspeh Berlinskog procesa.
Samo kompanije iz Srbije sa kapitalom iz država članica EU, ako ova odluka ostane na snazi, izgubiće godišnje 200 miliona evra. Negativne ekonomske posledice pretrpeće ne samo Srbija i Bosna i Hercegovina, već i  kosovska i privreda celog regiona, ukazuje se u pismu koje je potpisao Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.
 
Osim stvaranja nepouzdanog ambijenta za investicije, opasnosti da se deo trgovine prebaci u sivu zonu i drugih posledica po regionalnu ekonomiju, zbog takse od 100 odsto privreda već trpi veliku direktnu štetu. Prema prvim procenama, na osnovu podataka o dosadašnjoj razmeni i projektovanog rasta, preduzeća koje isporučuju robu na kosovsko tržište  samo u  novembru i decembru  izgubiće oko 50 miliona evra. Projektovani direktni  gubitak na godišnjem nivou premašuje 500 miliona evra, a šteta samo kompanija iz EU koje posluju u Srbiji procenjuje se na oko 200 miliona evra godišnje.
 
Posledice odluke prištinskih vlasti uveliko oseća i kosovska privreda jer 2/3 nabavki iz Srbije čine repromaterijali za proizvodnju, čije su isporuke obustavljene nakon uvođenja takse.
 
Privredna komora Srbije apeluje na sve institucije i zvaničnike Evropske unije da svojim autoritetom i argumentima utiču na kosovsku Vladu da što pre povuče ovu odluku.