Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 28. Novembar 2018. | 17:19
Saradnja sa Libanom otvara vrata tržišta Bliskog istoka i zemalja Zaliva

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, sa saradnicima, razgovarao je danas sa Džebranom Basilom, ministrom spoljnih poslova i dijaspore Libana o mogućnostima unapređenja privredne saradnje dve zemlje, investicijama i povezivanju poslovnih zajednica.
Poljoprivreda, prehrambena industrija, IKT sektor, farmacija, turizam, industrija nameštaja, imaju veliki potencijal za jačanje poslovnih veza, ulaganja i zajedničke projekte srpskih i libanskih privrednika, istaknuto je na sastanku u PKS.
Marko Čadež, predsednik PKS, ukazao je da je važno, osim povećanja robne razmene, fokusirati se na više oblike saradnje kao što su zajednička ulaganja,  osnivanje kompanija, nastupi na trećim tržištima.
Džebran Basil, ministar spoljnih poslova  i dijaspore Libana, predstavio je ekonomski potencijal i perspektivne sektore u Libanu, koji je velika kapija za ulazak na tržišta Bliskog istoka i zemalja Zaliva.
Na sastanku je ukazano na značaj zajedničkih aktivnosti Privredne komore Srbije i Srpsko-libanskog poslovnog saveta kao odlične platforme za kooperacije srpskih i libanskih kompanija. Dogovoreno je da se u maju 2019 organizuje promocija libanskih proizvoda u Srbiji, kao i da se organizuju posete srpske privredne delegacije Libanu.
Ukupna robna razmena između Srbije i Libana prošle godine vredela je skromnih 9,9 miliona dolara od čega je srpski izvoz 7,8 miliona dolara, a uvoz u Srbiju 2,1 milion dolara.
Najviše smo izvozili ploče, limove, živa goveda, semenski kukuruz, cigarete, gume za automobile, a uvozili duvan.
Značajan mogućnosti za izvoz na libansko tržište ima farmaceutska industrija. Sektor farmacije u Libanu jedan je od najrazvijenijih na Bliskom istoku. Liban troši sedam odsto BDP-a na zdravstvenu zaštitu, dok 95 odsto farmaceutskih proizvoda uvozi, što je dobra prilika za farmaceutske kompanije u Srbiji.