Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 8. Novembar 2018. | 14:21
Čadež: austrijska podrška za ukidanje iracionalne prištinske takse

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež danas je u Beču generalnom sekretaru Ministarstva privrede i digitalizacije Austrije Mihaelu Esterlomu uručio pismo PKS povodom prekjučerašnje odluke prištinskih vlasti da uvedu dodatnu desetoprocentnu taksu na robu iz Srbije i ukazao na štetu koja se takvim potezom institucija u Prištini nanosi srpskoj, ali i privredi celog regiona.
„Naišli smo na veliko razumevanje i spremnost predstavnika austrijskih institucija  da se angažuju na rešavanju ovog problema i ukidanju  ove iracionalne odluke.  Ispostavilo se da smo u pravo vreme  na pravom mestu, jer je pismo odmah dostavljeno austrijskoj  ministarki ekonomije Margarete Šrambok, koja boravi u Briselu i koja će tokom dana imati sastanak sa evropskom komesarkom za trgovinu Sesilijom Malmstrom,  uručiti joj pismo, preneti naše poruke  i razgovarati o rešavanju problema, koji  ima posledice na privredu celog regiona“, izjavio je Čadež.
Čadež je, inače, jutros pismo PKS  predao i predsedniku Privredne komore Austrije Haraldu Mareru, koji je u razgovoru  istakao da će se i austrijska komora i on lično angažovati i reagovati povodom  problema nastalog odlukom Prištine o uvođenju nameta za robu iz Srbije.
Predsednik PKS je sa generalnim sekretarom za privredu i digitalizaciju Austrije razgovarao i o podršci austrijske vlade procesima digitalizacije srpske privrede i aktivnostima Centra za digitalnu transformaciju.
„Austrija je pouzdan partner Privrednoj komori Srbije u ovim procesima. Uz austrijsku podršku smo i  formirali Centar za digitalnu transformaciju privrede i krenuli u digitalnu transformaciju privrede. Nastavljamo naše projekte, radimo sa preduzećima i želimo da zajedno primenimo austrijska iskustva u procesima digitalizacije i digitalne transformacije, posebno malih i srednjih kompanija u Srbiji kako bi ona opstala na tržištu i postala konkurentnija“, rekao je Čadež.
To je kaže, utoliko važnije, jer danas svako preduzeće, bilo da je  pekara, frizerski salon ili proizvodi mašine mora da koristi digitalne alate u svakom segmentu poslovanja od proizvodnje, preko marketinga do prodaje.
Predsednik Čadež će danas popodne govoriti na konferenciji posvećenoj  učenju kroz rad i obeležavanju pet godina postojanja Evropskog saveza za učenje kroz rad (European Alliance for Apprenticeships- EAfA). Čadež će, u ime PKS i privrednih komora Zapadnog Balkana, potpisati pristupnicu tom savezu koji je jedinstvena platforma  za povezivanje državnih institucija, poslovne zajednice, biznis asocijacija, socijalnih partnera i  svih drugih učesnika u procesu stručnog obrazovanja mladih sa ciljem promocije učenja kroz rad i  unapređenja kvaliteta i  obrazovne ponude.