Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 2. Novembar 2018. | 13:15
Brže do posla uz podršku PKS i Ministarstva prosvete

Privredna komora Srbije i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pokrenuli su zajednički projekat sa ciljem da se najbolji studenti efikasnije povežu sa potencijalnim poslodavcima i motivišu da ostanu u Srbiji. Očekuje se da će u prvoj fazi projekta oko 800 diplomaca biti povezano sa potencijalnim poslodavcima.

„Namera nam je da u saradnji sa Ministarstvom prosvete uspostavimo efikasan sistem koji će povezati poslodavce sa najboljim studentima i univerzitetima. Želimo da mladi  uče od najboljih, da ostanu u Srbiji, da se usavršavaju i stiču znanje u inostranstvu, ali da se vrate u svoju zemlju”, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS i podsetio da su članovi Upravnog odbora Komore upravo predstavnici najznačajnijih kompanija u svim ključnim segmentima domaće ekonomije.

Predsednik PKS ističe da se najveće kompanije koje posluju u Srbiji često obraćaju komori u potrazi za kvalitetnim i konkurentnim kadrovima. Kako je objasnio, u planu je uspostavljanje jedinstvene baze privrednih subjekata koji traže kadrove. Potrebno je, smatra Čadež, uspostaviti i registrovanu aplikaciju za praćenje i merenje uticaja stečenih kvalifikacija na zapošljavanje i obezbediti veći uticaj privrede na obrazovanje.

„Više od polovine diplomiranih studenata ne bavi se onim što su završili, a što je globalni trend jer sistem obrazovanja ne može da isprati brzinu kojom se menja ekonomija. To moramo zajednički da pratimo kako bi definisali bolje nastavne programe i obezbedili veći uticaj privrede na obrazovanje“, ocenio je Čadež.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević objasnio je da će Ministarstvo i PKS zajednički preporučivati kompanijama najbolje diplomirane studente na osnovu lista koje će svi fakulteti u Srbiji dostavljati Privrednoj komori Srbije.

Šarčević je naveo da je u toku formiranje baze podataka u kojoj će se za sada nalaziti podaci oko 800 diplomaca sa različitih fakulteta koji su imali najviši prosek i najveći broj nagrada tokom studija.

Ministar je najavio da će uskoro biti pokrenut izbor Saveta poslodavaca u visokoškolskim ustanovama čije je formiranje, kako je naglasio, obavezno po novom Zakonu o visokom obrazovanju.

„Saveti će nam ukazivati koje struke su deficitarne, koje kadrove treba da školujemo i u kojem broju. Cilj je da to sistematizujemo, a videćemo koje će studijske programe i profile predlagati Saveti poslodavaca“, naveo je Šarčević i dodao da će u saradnji sa PKS biti sprovedeno i uvođenje dualnog obrazovanja na fakultetima i visokim školama.

Kako je istaknuto u PKS očekuje se da zajednički projekat „Da mladi ostanu u Srbiji“ doprinese boljoj usklađenosti visokog obrazovanja sa ciljevima privrednog i društvenog razvoja, stvaranju uslova za kvalitetniju edukaciju mladih na nivou visokog obrazovanja, kao i   sticanju funkcionalnog znanja i razvoj veština tokom formalnog školovanja.