Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 14. Septembar 2018. | 17:41
Čadež s Ramom o jedinstvenom tržištu

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i premijer Albanije Edi Rama razgovarali su danas u Tirani o stvaranju jedinstvenog tržišta Srbije i Albanije, kao prvom koraku ka stvaranju zajedničkog regionalnog tržišta.
Sastanak Čadeža i Rame nastavak je dijaloga predstavnika Srbije sa čelnim ljudima vlada regiona na Zapadnom Balkanu, sa ciljem stvaranja jedinstvenog ekonomskog područja.
 
"Sa premijerom Edijem Ramom i ministrom finansija Albanije razgovarali smo na različite teme regionalnog ekonomskog razvoja i povezivanja naših ekonomija u regionu. Ono što mislim da je najvažnije danas, a to je da stvorimo jedinstveno ekonomsko područje na Balkanu. Hajde da taj proces ubrzamo, hajde da krenemo sa zajedničkim jedinstvenim tržištem između Srbije i Albanije", kaže Čadež za Tanjug.
 
Stvaranje zajedničkog tržišta, ocenjuje Čadež, srpski i albanski privrednici vide kao veliku mogućnost za razvoj poslovanja. Podseća da je  2017. godine, najveći rast u obimu robne razmene naše zemlje sa svetom, Srbija upravo imala sa Albanijom.
 
Kaže da je odluka o stvaranju jedinstvenog tržišta dve države na vladama tih zemalja i da ima još puno posla da bi se ova ideja realizovala. Stvaranje zajedničkog tržišta su koraci koji mogu da ubrzaju dalji proces regionalnog povezivanja, smatra Čadež.
 
"Stvaranje jedinstvenog tržišta je ozbiljan posao. Ukoliko to politika želi, to znači rad svih onih institucija i agencija na tome da se jedan ekonomski prostor stvori u kojem će vladati jedinstvene procedure i pravila kada je u pitanju ekonomija", rekao je predsednik PKS.
 
Na ovom poslu, podršku regionu daje i Evrokomora  (Eurochambres) koja želi da Srbija i Albanija što pre postanu članice EU.
 
Predsednik Evrokomore Kristof Lajtl kaže da ekonomija može mnogo da doprinese tome definišući konkretne korake i pružajući mogućnost  kompanijama da se takmiče na jednom tržištu. „To nije lako, to je izazov", napominje Lajtl.
 
 
Čadež je, u okviru posete Tirani gde je učestvovao na dvodnevnoj konferenciji posvećenoj digitalizaciji i digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća, razgovarao i sa predsednikom Trgovinsko-industrijske komore Albanija-Srbija Isufom Ferom. Kako je istakao nakon sastanka, kompanije iz Srbije i Albanije sve češće se udružuju i gotovo svakog meseca otvaraju zajednička preduzeća kako bi investirali u obe države.
Kao ilustraciju sve bolje saradnje privrednika dve zemlje, podsetio je da je jedna od najvećih srpskih logističkih grupacija, kompanija Nelt, kupila jednu veliku kompaniju u Albaniji, praveći tako jedinstvenu logističku mrežu u regionu.
 
Isuf Fera, predsednik Trgovinsko-industrijske Komore Albanija-Srbija u Tirani, rekao je za Tanjug da je na sastanku napravljen presek dosadašnjeg rada Komore i da su dogovoreni planovi za narednu godinu i predstojeći sajam privrede u Tirani.

Ukupna robna razmena između Srbije i Albanije raste, i u ovoj godini prema poslednjim podacima, dostigla je oko 84,3 miliona evra, što je za 7,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Beleži se i rast srpskih preduzeća koja posluju sa Albanijom, pa je tako 2015. bilo 721 firme koja trguje sa ovom zemljom, dok je prošle godine ta cifra došla do 915 preduzeća.