Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 31. Jul 2018. | 11:45
Predlog za formiranje Saveta za filantropiju

Koalicija za razvoj filantropije dostavila je predlog premijerki Ani Brnabić, da se pri Vladi Srbije formira Savet za filantropiju sa ciljem unapređenja davanja u opšte korisne svrhe, istaknuto je na sednici Saveta za društveno odgovorno poslovanje PKS.
U Privrednoj komori Srbije održana je četvrta sednica Saveta za društveno odgovorno poslovanje na kojoj je predstavljen projekat Koalicije za razvoj filantropije „Unapređenje zakonodavnog okvira za davanje“, kao i  godišnji izveštaj o dobročinstvu za 2017. pod nazivom „Srbija daruje“.
 
Veran Matić, predsednik Saveta, ukazao je na ciljeve neformalne koalicije koju čine Fondacija Ana i Vlade Divac, Trag fondacija, Katalist fondacija, Fond B92 i Srpski filantropski forum.  Koalicija je dostavila predlog predsednici Vlade Srbije da se formira Savet za filantropiju ciljem unapređenja davanja u opšte korisne svrhe.
Članovi neformalne koalicije su u junu 2018. godine prezentovali plan rada ovog tela, navodeći kao prioritete stvaranje infrastrukture za razvoj filantropije, unapređenje pravnog-fiskalnog okvira za davanje za opšte dobro, promociju primera dobre prakse i efekata davanja za opšte dobro,  poboljšanje mehanizama za transparentnost davanja i rezultata davanja, izgradnju kulture davanja kroz kampanje usmerene prema najširoj javnosti. Kako su istakli predstavnici koalicije neophodna je sistemska i dugoročna saradnja države i ostalih zainteresovanih aktera  - poslovne zajednice, civilnog društva,  medija, akademske zajednice i drugih, kako da bi se unapredila ova oblast.
 
Željko Mitkovski, predstavnik Ana i Vlade Divac fondacije dostavio je pregled aktivnosti novodobijenog projekta pri USAID, koji su  komplementarni sa ciljevima Koalicije za razvoj filantropije, a biće realizovan do aprila 2022. godine.
Privredna komora Srbije, u okviru projekta, organizovaće sastanke  Saveta za društveno odgovorno poslovanje i podržavati sve aktivnosti usmerene na unapređenje okvira za  davanje u Srbiji. Komora će realizovati i nekoliko sastanka sa predstavnicima malih i srednjih privrednih društava u predstavništvima regionalnih komora. Neki od rezultata projekta bi podrazumevali kreiranje Bele knjige o filantropiji  u kojoj bi bile definisane sve prepreke, kao i preporuke za njihovo prevazilaženje. Jedan od glavnih  ciljeva projekta je oslobađanje od PDV-a na donacije u robi i uslugama.
 
Miloš Janković iz Katalist fondacije predstavio je rezultate godišnjeg istraživanja o dobročinstvu u Srbiji, koji može da bude odličan alat kompanijama u kreiranju strategija društveno odgovornog poslovanja. Ukupna suma koja je donirana u 2017. godini iznosi 27 miliona evra, i izneo je  da su najveća davanja kompanija i to -  za 28 odsto više u odnosu na 2016. godinu. Naglasio je da će za mesec dana biti dostupni podaci iz celog regiona, a prema kome su najveća korporativna davanja naše zemlje u regionu. Teme u koje Srbija ulaže najviše su: zdravstvo, marginalizovane grupe, obrazovanje, smanjenje siromaštva. Primaoci donacija su najčešće -  pojedinci, na drugom mestu je država i institucije,  a zatim nevladine organizacije. Zanimljiv je podatak da 11 fondacija prikupi 80 odsto svih sredstava koja se doniraju.
 
Nikola Pucarević iz Srpskog filantropskog foruma je predstavio – Nacionalni dan davanja kao novi mehanizam uticaja kompanija u zajednici. Tema koju Srpski filantropski forum podržava  u ovoj godini je ulaganje u obrazovanje i to Istraživačku stanicu Petnicu, nezavisnu naučno-obrazovnu instituciju koja 60 odsto aktivnosti finansira kroz donatorstva i projekte.