PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 17. Maj 2018. | 09:58
Nastup PKS na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu

Štand PKS posetila je premijerka Srbija Ana Brnabić gde je dočekao predsednik PKS Marko Čadež. „Konačno imamo sistemski pristup u razvoju poljoprivrede, na pravom smo putu ali ćemo i dalje morati da ulažemo mnogo“, rekla je premijerka Srbije i ukazala da su dve ključne teme koje zahtevaju posebnu pažnju prehrambena industrija i ulaganje u mlade poljoprivrednike.
"Veće ulaganje u mlade poljoprivrednike je ono na čemu ćemo svakako nastaviti da radimo i kao republička i pokrajinska vlada", izjavila je premijerka Brnabić tokom posete Sajmu.

Premijerka Brnabić obišla je i štandove stranih investitora i najavila da će ubuduće raditi na dovođenju još vise investitora iz inostranstva. 

Zajedno sa premijerkom Brnabić i pokrajinskim premijerom Mirovićem, Novosadski sajam poljoprivrede obišli su i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.
 
Tokom trajanja sajma održani su međunarodni poslovni susreti „AgroB2B@NSFair“ u organizaciji Evropske mreže preduzetništva u Srbiji, Privredne komore Srbije, Razvojne agencije Srbije i Biznis inkubatora Novi Sad u saradnji sa Novosadskim sajmom.
 
Za međunarodne poslovne susrete prijavilo se preko 120 učesnika iz čak 16 zemalja. Po prvi put su prisutne kompanije iz Španije, Litvanije i Ukrajine, kao i veliki broj italijanskih i kineskih kompanija.
 
„Domaće kompanije su izrazile zainteresovanost ne samo za izvoz svojih proizvoda, već i za saradnju u oblasti razmene znanja i transfer tehnologija, kao i za zajedničko učešće u evropskim programima i fondovima“ izjavio je Marko Kovačević, rukovodilac Centra za EU integracije PKS.
 
Bilateralnim susretima prethodio je panel na kome su pored mera i finansijskog okvira IPARD programa u Srbiji o kojima je govorio Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju, predstavljena i iskustva Hrvatske u korišćenju sredstava iz IPARD fondova.
 
Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu koji se ove godine održava 85. jubilarni put, predstavlja vodeći sajam iz oblasti agrobiznisa u centralnoj i jugoistočnoj Evropi.