Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 14. Maj 2018. | 13:10
Ruski trgovinski lanci zainteresovani za uvoz hrane iz Srbije

U PKS održan je poslovni forum i bilateralni razgovori privrednika Srbije i ruske Arhangelske oblasti. Skup je okupio predstavnike sektora poljoprivrede i prehrambene industrije, ruskih trgovinskih lanaca, kao i kompanija koje se bave preradom drveta i proizvodnjom nameštaja – oblasti u kojima ima najviše potencijala za intenzivniju saradnju.
 
Ukupna trgovinska razmena Srbije i Rusije u 2017. godini vredela je oko 2,5  milijarde dolara, a primetan je rast izvoza srpskih proizvoda u Rusiju. Miroslav Miletić, savetnik predsednika PKS, rekao je da je trend rasta zabeležen u svim segmentima izvoza srpskih proizvoda. Podseća da je ukupan izvoz na rusko tržište u 2017. godini dostigao oko milijardu dolara, 25 odsto više u odnosu na 2016. godinu.

Pozitivan trend u izvozu nastavljen je i u 2018, pa je tako u prvom kvartalu ove godine u Rusiju izvezeno 280,4 miliona dolara proizvoda iz Srbije uz rast od 25,8 odsto. Miletić očekuje da će u 2018. godini izvoz Srbije u Rusiju, koja je naš treći trgovinski partner biti veći od 1,2 milijarde dolara.

Savetnik predsednika Komore pozvao je ruske kompanije da investiraju u Srbiji.
 
Gubernator Arhangelske oblasti Igor Orlov ukazao je da je ta ruska oblast zainteresovana za tešnju saradnju sa Srbijom.
Navodeći da postoji prostora za unapređenje saradnje, Orlov je istakao da je trgovinska razmena Srbije i Arhangelske oblasti u 2017. godini iznosila 30 miliona dolara, što je kaže izuzetno malo. Očekuje da će biti za 20 miliona dolara veća. Arhangelska oblast ima razvijeno ribolovstvo i kosmonautiku i jedina je ruska provincija bogata dijamantima, a prerađuje naftu i gas, objasnio je Orlov.

Istakao je da su predstavnici 10 kompanija iz te ruske oblasti zainteresovani za saradnju sa srpskim privrednicima u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, preradu drveta i proizvodnju nameštaja, a da su trgovinski lanci zainteresovani za plasman srpskih prehrambenih proizvoda na teritoriji te ruske oblasti.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Stevan Nikčević rekao je da su dobri ekonomski odnosi zasnovani na dugoj tradiciji diplomatskih odnosa Srbije i Rusije koji ove godine obeležavaju 180 godina od uspostavljanja. Naveo je da se sa ruskim kompanijama razgovara o mogućnostima saradnje u raznim sektorima, kao i da je Srbija zainteresovana za dodatno unapređenje strateške saradnje.

Kao veliku mogućnost za ruske investitore Nikčević je naveo bescarinski izvoz u EU. Tu mogućnost, kako je ocenio, ruski investitori nisu dovoljno iskoristili.

Trgovinski predstavnik Ruske Federacije u Srbiji Andrej Hripunov ocenio je da su energetika, saobraćaj i infrastruktura lokomotive saradnje Srbije i Rusije, ali da više pažnje treba obratiti i na saradnju među malim i srednjim preduzećima.
Takođe, kako je rekao, saradnja u oblasti inovacija i startapova još jedan je  potencijal za čvršće privredne veze.