Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 9. April 2018. | 20:35
Ekonomija spaja region

Ekonomija spaja zemlje u regionu, rekao je predsednik PKS Marko Čadež na prijemu u Mostaru gde je Srbija od 10. do 14. aprila zemlja partner na Međunarodnom sajmu privrede. Prijemu je prisustvovao predsednik Aleksandar Vučić i istakao da je regionalna saradnja za Srbiju veoma važna. Foto Tanjug

Srbija, kako je rekao Čadež, i nastupa pod sloganom "Budućnost nas spaja", jer, dodao je, ne možemo na ovim prostorima da budemo sami pošto je tržište sve surovije, a mi smo u regionu pojedinačno mnogo male ekonomije.

"Kada smo prošli put bili na ovom sajmu bili smo samo izlagači i predsednik Vučić me pitao kako možemo da obezbedimo jači nastup koji će biti još značajniji za našu privredu", rekao je Čadež na prijemu, kome je prisustvovao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, zatim ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić i ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović.

Čadež je rekao da će Srbiju na sajmu predstavljati 60 najvećih kompanija koje zapošljavaju više od 40.000 ljudi i izvoze u više od 120 zemalja sveta, te da će na sajmu da se razgovara o novim investicijama i ulaganjima u bolju budućnost.

Ističe da će na sajmu biti ukupno više od 500 privrednika iz Srbije, a među njima više od 300 vlasnika preduzeća i generalni direktora i menadžera, među kojima je pomenuo Moje brendove, Telekom, Komtrejd...

Obraćajući se privrednicima na prijemu predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je naša zemlja u prva tri meseca ostvarila zadovoljavajući rast BDP-a između 3,9 i 4 odsto I da je zahvalan privrednicima iz Srbije jer su plaćajući porez doprineli dobrim ekonomskim rezultatima."Ne bismo uspeli u svemu tome da nema naših privrednika. Nema nikakve sumnje da ćemo i ovu godinu završiti sa suficitom u budžetu i da ćemo uspeti da privučemo najveći broj dirketnih stranih investicija, da budemo zemlja koja smanjuje drastično javni dug. Više od 60 srpskih kompanija je došlo u Mostar", preneo je Vučić ističući da su Srbiji veoma važni Banjaluka, Sarajevo, ali i da je "strašno važan" i Mostar.

Naša su tržista pojedinačno mala, primetio je, naveo da samo zajedno možemo da izademo na treća tržišta, a privrednicima iz BiH poručio da su dobrodošli na tržištu Srbije.

Predsednik je pozvao privrednike da nastave s kontaktima, navodeći da je u prošloj godini robna razmena izmejdu Srbije i BiH uvećana za 137 odsto, te je dostigla preko 1,7 milijardi evra.

"Kako je krenula razmena u ovoj godini očekujemo da dođe do dve milijarde evra i time BiH postaje ne samo treća izvozna, četvrta uvozna destinacija već se približava i rezultatima drugih zemalja", kazao je predsednik Srbije.