Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 13. Mart 2018. | 15:12
Veliki i neiskorišćen potencijal za privrednu saradnju Srbije i Estonije

U PKS je održan Poslovni forum Srbija – Estonija na kome su predstavljene mogućnosti unapređenja poslovanja i saradnje dve zemlje u sektoru agro i prehrambene industrije, informacionih tehnologija i usluga. U okviru foruma potpisan je Memorandum o saradnji između Privredne komore Srbije i Privredne komore Estonije i održani su bilateralni sastanci predstavnika oko 30 estonskih i srpskih kompanija.
"Naša robna razmena, iako mala, stalno se povećava poslednjih godina i tome veliki doprinos daju naše vlade koje intenzivno sarađuju. Poslednja poslovna delegacija koja je došla iz Estonije u Srbiju je bila pre šest godina, a srpska delegacija posetila je Estoniju 2015. godine", rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Estonije Vaino Reinart. Srbija je, po njegovim rečima, drugi najznačajniji parter Estonije u regionu, odmah nakon Slovenije.

"Moramo da povećamo ekonomsku saradnju, da naši privrednici iskoriste sve poslovne mogućnosti koje se otvaraju. Nadamo se da će Srbija pristupiti uskoro EU, a time će se naše mogućnosti za saradnju još više povećati" poručio je Reinart.
 
Direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose PKS Jelena Jovanović saglasila se sa ocenom učesnika Foruma da privredna saradnja dve zemlje zaostaje daleko za realnim mogućnostima i potrebama,  i istakla da su estonska "vrata širom otvorena" posebno kompanijama iz Srbije koje rade u sektorima prehrane, IT industriji kao i preduzećima koja se bave proizvodnjom papira i kartona.
 
Spoljnotrgovinska razmena dve zemlje je zaista mala, mogućnosti za saradnju u različitim oblastima su velike, rekla je Jovanović.
 
O mogućnostima intenzivnije privredne saradnje Srbije i Estonije govorili su i Mihailo Vesović, savetnik predsednika PKS, Petar Rakočević, počasni Konzul Estonije i Mait Palts direktor Privredne komore Estonije koji je održao prezentaciju o tržištu Estonije. 
 
Jelena Jovanović i Mait Palts potpisali su Memorandum o saradnji dve poslovne asocijacije nakon čega su održani bilateralni sastanci predstavnika estonskih kompanija sa privrednicima iz Srbije.
Podaci o visini spoljnotrgovinske razmene se razlikuju pa tako Estonci izlaze sa cifrom od 14 miliona evra međusobne trgovine, a naši podaci govore da je reč oko 11 miliona evra.

Iako se statistika ne poklapa, stavovi obe vlade su jasni, a to je da je neophodno dalje raditi na unapređenju ekonomskih odnosa dve zemlje, posebno u sektorima IT, poljoprivrede i pružanju usluga.
 
Srbija u Estoniju najviše izvozi motorna vozila, mašine za obradu metala, hartije i karton, dok uvozimo u najvećem obimu konzervisanu ribu i lakove.