Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 9. Mart 2018. | 12:56
Izvozni poslovi dogovoreni u Dubaiju premašili dva miliona evra

Kompanije iz Srbije koje su prvi put, u organizaciji PKS i RAS, predstavile svoju ponudu na Međunarodnom sajmu prehrambenih proizvoda „GULFOOD“ u Dubaiju, dogovorile su izvozne poslove vredne više od dva miliona evra. Predstavnici srpskih firmi održali su preko 430 bilateralnih razgovora i sastanaka sa potencijalnim partnerima iz UAE, drugih zemalja Bliskog istoka i ostalih država zainteresovanih za uvoz hrane iz Srbije.
Nacionalni štand Srbije bio je veoma posećen, a najveće interesovanje za uvoz hrane iz Srbije pokazali su potencijalni partneri iz Dubaija, Omana, Katara, Rusije, Kanade, Najrobija, Indije, Egipta, Saudijske  Arabije, Bahreina, Kine, Južne Koreje.
 
Privredna komora Srbije (PKS)  i Razvojna agencija Srbije (RAS) od 18. do 22. februara 2018. godine prvi put su organizovale nastup 10 domaćih kompanija na Međunarodnom sajmu prehrambenih proizvoda „GULFOOD“ u Dubaiju. U jednoj od glavih hala Trade Centre Arena & Sheikh Saeed Halls, svoju ponudu predstavili su: YUMIS - Niš, JAFFA - Crvenka, BAHUS - Paraćin, AGRANELA - Valjevo, AGROPARTNER - Lučani, ITN GROUP i MASTER FRUITS - Beograd, PIK BEČEJ - Bečej, Basket Zdravija Hrana Made By Hand - Golubinci. Osim izlagača, PKS je organizovala posetu Sajmu i za  šest domaćih kompanija: FRUEKO, SENSA, ML FURIT FARM, ZLATIBORAC, ŽITOPRERADA i FRIKOM.
Privrednici iz Srbije posetili su Privrednu komoru Dubaija i upoznali se sa uslovima poslovanja u tom emiratu, posebno u oblasti sektora hrane i pića. Takođe, održali su i bilateralne sastanke sa vodećim distributerima i maloprodajnim lancima u UAE, kao što su LuLu, Choithrams, Al Maya.
„GULFOOD“ (www.gulfood.com) je jedna od najvećih i najznačajnijih specijalizovanih izložbi prehrambene industrije u UAE i regionu Golfa, u okviru koje se organizuju susreti proizvođača, izvoznika, distributera i predstavnika vodećih maloprodajnih lanaca. Sajam se prostire na 100.000m², ove godine privukao je preko 90.000 posetilaca iz oko 100 zemalja, koji su bili u prilici da se upoznaju sa proizvodnim programom više od 5.000 izlagača u osam sektora.