Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 8. Mart 2018. | 15:35
Komore Srbije i Makedonije za trgovinu brašnom bez barijera

Privredne komore Srbije i Makedonije podržavaju dogovor koji su u Skoplju postigli resorni ministri dveju zemalja, sa ciljem da se nađe trajno rešenje za problem u međusobnoj trgovini brašnom. Komore se zalažu da se sva otvorena pitanja rešavaju dijalogom i u interesu poslovnih zajednica obe zemlje.
„Pozdravljamo osnivanje zajedničkog komiteta, sačinjenog od nadležnih institucija dveju zemalja, kako bi se što efikasnije pronašla rešenja za uklanjanje barijera i prepreka u međusobnoj trgovini i dijalogom rešila sva otvorena pitanja“, istakli su u zajedničkoj izjavi Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i Branko Azeski, predsednik PK Makedonije.
Dve komore spremne su da se aktivno uključe u rad Komiteta i stave na raspolaganje svoje resurse, kako bi se što efikasnije, uključujući predloge privrede, otklonili svi izazovi i omogućilo nesmetano poslovanje.
Očekuje se da postignuti dogovor pruži trajna rešenja, jer jednostrane mere, koje predstavljaju necarinske barijere, destimulativno deluju na privrede svih članica CEFTA Sporazuma.
Privredne komore Srbije i Makedonije ukazuju da je neophodno da novoosnovani Komitet što hitnije razmotri sva otvorena pitanja i predloži rešenja za uklanjanje svih barijera i prepreka u međusobnoj trgovini.
Na jučerašnjem sastanku ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Makedonije, dogovoreno je da se markice na uvozna pakovanja brašna male težine namenjena maloprodaji stavljaju u Srbiji, a na ona od 25 i 50 kilograma, u Makedoniji.