PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 23. Februar 2018. | 14:29
Čadež na čelu Odbora za digitalizaciju Evrokomora

Predsedništvo Evrokomora (Eurochambres) nominovalo je Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije, za predsedavajućeg Odbora za digitalizaciju najveće evropske poslovne mreže koja okuplja komore iz 43 zemlje i zastupa 20 miliona poslovnih ljudi. Čadež će tako biti prvi predstavnik komora Srbije i Zapadnog Balkana koji će voditi jedan odbor Evrokomora.
Odluku Predsedništva saopštio je danas u Briselu Kristof Lajtl, prvi čovek austrijske i Evrokomora, na skupu  o budućnosti evropskih komora.
„Ovo je veliko  priznanje  pre svega za Privrednu  komoru Srbije, ali i za mene lično, i najbolja potvrda da ono što radimo, posebno u oblasti digitalizacije komorskih usluga i podrške kompanijama da se digitalno transformišu, radimo u najboljem interesu naše privrede i na način na koji to čine komore najrazvijenijih zemalja, izjavio je Marko Čadež.
Kao predsednika Privredne komore Srbije, kaže, posebno ga je ohrabrila današnja diskusija o prioritetima Evrokomora u narednom periodu.
„Prioriteti koje smo upisali u našu agendu, poklapaju se sa viđenjem učesnika ovog  skupa o ključnim aktivnostima Evrokomora i evropskih komora pojedinačno u narednom periodu: od jačanja uloge komore u zastupanju privrede na nacionalnom i međunarodnom nivou, preko podrške kompanijama - članicama, kroz korisne servise i projekte, do edukacije i digitalizacije kao imperativa daljeg rasta i konkurentnosti čitave evropske privrede“, izjavio je Čadež.
Čadež je tokom dvodnevnog boravka Briselu, kao jedini predsednik komora Zapadnog Balkana, juče prisustvovao i radnom ručku Predsedništva Evrokomora, koje čine čelni ljudi najuticajnijih komora Evrope, sa  Johanesom Hanom, evropskim komesarom za proširenje, a  danas je razgovarao i sa  Kristijanom Danijelsonom, generalnim direktorom Direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju.
Kao predsednik PKS i predsednik Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke Čadež, u razgovorima sa evropskim zvaničnicima, ukazao je na potrebu i značaj jačanja pozicije i većeg uključivanja poslovne zajednice u realizaciju Strategije za Zapadni Balkan kroz projekte Komorskog investicionog foruma i  sprovođenje mera za stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta.
U ime poslovne zajednice regiona, sugerisao je da se, u procesu evropskih integracija, svaki napredak zapadnobalkanskih ekonomija u  harmonizovanju regulative i standarda i otklanjanju barijera  za više trgovine i investicija, nagradi aktiviranjem novih instrumenata podrške  rastu i razvoju privatnog sektora.
„Bolji pristup finansijama, snažnija podrška  razvoju preduzetništva i digitalnoj transformaciji, uvođenju dualnog obrazovanja, obezbeđivanje u pojedinim oblastima tretmana kakve imaju i kompanije EU, ne čekajući zatvaranje svih poglavlja, bio bi dodatni impuls našim privredama - ohrabrio bi poslovnu zajednicu Zapadnog Balkana na evropskom putu“, smatra Čadež.
Posebno je istakao značaj i ulogu zajedničke regionalne privredne komore u Trstu i njenih članica. Podrška EU i međunarodnih donatora realizaciji zajedničkih komorskih projekata, po njegovim rečima, doprineće  snaženju kapaciteta i jačanju konkurentnosti privreda Zapadnog Balkana, boljem povezivanju kompanija, unapređenju dijaloga  privatnog i javnog sektora radi otklanjanja prepreka međusobnom poslovanju, stvaranju zajedničkog tržišta i podsticajnijeg okruženja za  investiranje u regionu.