Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 12. Februar 2018. | 18:27
Privrednici Srbije i Hrvatske za čvršća partnerstva

Privrednici Hrvatske i Srbije imaju interes za boljom ekonomskom saradnjom, Poslovni forum u Zagrebu veliki je korak za srpsko-hrvatske odnose i šansa da dve zemlje budu značajni partneri, ocenili su predstavnici privrede. Učesnicima Foruma obratili su se predsednici Aleksnadar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović sa porukom da su iskreni saveznici poslovnoj zajednici u jačanju partnerstava, privrednih veza i prevazilaženju barijera. Foto Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uveren je da će jačanje političkih veza između Srbije i Hrvatske doprineti uklanjanju stega, barijera i birokratskih procedura u ekonomskoj saradnji. Vučić je pozvao hrvatske privrednike da ulažu u Srbiji, ohrabrio srpske da se dokažu u Hrvatskoj  i ukazao na značaj jačanja regionalne saradnja, koja je važna za obe zemlje.
„Uveren sam da će poziv predsednice Hrvatske promeniti situaciju. Vi dođite u Beograd i Srbiju. Imamo velike planove, gradićemo tri nova klinička centra, imaćemo kompletnu novu izgradnju stambenog prostora za vojsku, bezbednosne službe, milion kvadratnih metara stambenog prostora. Javite se jer u ovom trenutku nemamo građevinske kapacitete da preuzmu to na sebe“, rekao je predsednik Srbije.
Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, u svom obraćanju privrednicima, potvrdila je predanost hrvatske države za izgradnju konstruktivnoh odnosa sa Srbijom.  „Napredak u političkim odnosima između dve zemlje važan je i za ekonomiju i može pomoći u jačanju naših odnosa u trgovini, ulaganjima i u turizmu. Na svaki mogući način treba olakšati saradnju između dve države i poslovnih zajendica“, objasnila je hrvatska predsednica. 
“Prva sednica zajedničkog odbora za podsticanje ekonomske saradnje je idućeg meseca u Zagrebu“, najavila je Grabar Kitarović.
Privrednici Hrvatske i Srbije imaju interes za boljom ekonomskom saradnjom dve zemlje, a poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića otvara nove perpsketive ekonomskih veza dve zemlje, istakli su predsednici Privredne komore Srbije (PKS) i Hrvatske gospodarske komore (HGK) Marko Čadež i Luka Burilović. 
Čadež je rekao da ekonomije ne mogu da funkcionišu „u vakumu“ odvojeno od politike koja može da utiče da li će poslovanje preduzeća u dve zemlje biti pozitivno ili negativno.
Mnogo je vremena prošlo da bi sada proizvodili prošlost. Važno je da oni koji stvaraju vrednost, razgovaraju i prave nove poslove. Veoma je važno što su predsednica Hrvatske i predsednik Srbije postavili ekonomiju u težište današnjeg dana, ocenio je predsednik PKS.
Podseća da podaci pokazuju da robna razmena između dve zemlje raste, da su trgovinske veze dve zemlje jake i da na Forumu u Zagrebu učestvuje oko 40 poslovnih sistema – 17 iz Srbije i 22 kompanije iz Hrvatske. 
Kako je objasnio, samo u okviru 17 poslovnih sistema iz Srbije koji su došli u Hrvatsku, posluje 120 kompanija, zapošljavaju skoro 40.000 ljudi, a izvoze oko milijardu evra.
„Radi se zaista o krupnom i velikom biznisu koji ima interes za bolju i intenzivniju saradnju ne samo u trgovini. Želimo da lista srpskih investitora u Hrvatskoj bude sve duža. Srbija ima kompanije koje su sposobne da investiraju van zemlje i ispunjavaju standarde najvećih tržišta“, naglasio je Čadež. 
Kako je rekao, mnoge kompanije su „već“ u Evropi iako srpska privreda ima još puno posla pred sobom da bi se prilagodila tržištu EU, kojem teži.  „Naši problemi nisu mnogo različiti. Isto kao u Hrvatskoj, ni u Srbiji ne želimo da vidimo autobuse sa kvalifikovanom radnom snagom koji odlaze u Nemačku, a vraćaju se prazni“, istakao je Čadež. 
Predsednik PKS je kazao da bi srpski i hrvatski privrednici trebalo da stvaraju zajedno velike regionalne kompanije, koje su u stanju da se bore i budu konkuretni na svim tržištima. 
Čadežov kolega Luka Burilović, ističe da dve zemlje, uprkos teretu prošlosti, imaju i imaće večne ekonomske interese, kao i da je za Hrvatsku Srbija izuzetno značajan trgovinski partner.
„To potvrđuje pre svega 200 hrvatskih kompanija koje posluju u Srbiji i negde oko 750 miliona evra ulaganja hrvatskih kompanija, koja je naš četvrti partner“, rekao je predsednik HGK.
 Burilović je najavio da će HGK idućeg meseca u Beogradu otvoriti svoje predstavništvo, kao i da će ustupiti PKS mesto u instituciji HGK sa ciljem pospešivanja privredne saradnje.
Da je poslovni Forum srpskih i hrvatskih preduzeća u Zagrebu veliki korak za srpsko-hrvatske odnose i šansa da dve zemlje budu značajni partneri u ovom delu Evrope potvrdio je i predsednik MK Group Miodrag Kostić. Kako je rekao, susret privrednika na Poslovnom forumu u Hrvatskoj, u organizaciji PKS i HGK, opravdao je očekivanja privrednika.
Govoreći o investicijama u Hrvatsku, Kostić je rekao da stvari u zadnjih 25 godina nisu bile jednostavne, da se ceo region nalazi u tranziciji i ocenio da je Hrvatska nešto brže izašla iz tog procesa, a da je ulaskom u EU stvorila bolje predispozicije za investiranje.  Kako kaže, hrvatska preduzeća su imala bolju potporu banka, ali je dodao i da Srbija ubrzano ide u pravcu izlaska iz tranzicije.
 Na pitanje novinara da li je njegova kompanija zainteresovana da kupi Agrokorova preduzeća u Srbiji, Kostić je rekao da je svakako zainteresovan za kupovinu svega onoga što je vezano za biznis kojim se bavi MK Grupa. 
Predsednik Uprave i vlasnik Atlantik Grupe Emil Tedeski smatra da je Hrvatsko-srpski poslovni forum odlična prilika za susret i razgovor privrednika dve prijateljske zemlje, ističući pozitivna iskustva Atlantik Grupe u Srbiji.
„Mislim da je lepo da se hrvatsko-srpski privrednici druže. Lično za mene to nije ništa novo, jer je Atlantik grupa jedan od vodećih investitora u Srbiji. Imamo četiri fabrike i više od 1.000 zaposlenih, i veliki smo i odgovaran poslodavac“, rekao je Tedeski.
Atlantik Grupa i drugi privrednici u regionu su, kako ističe, jedan od najboljih ambasadora i pokazatelja kako ovaj region funkcioniše kao integrisano tržište, nezavisno od toga što su Hrvatska i Slovenija članice EU, a druge zemlje regiona  još nisu. Smatra i da ljude daleko manje interesuje prošlost, već perspektive i šta će im to politika doneti u budućnosti.
Iz Srbije su na  Forumu u Zagrebu učestvovali vlasnici i menadžeri 17 uspešnih poslovnih sistema i  pojedinačnih kompanija iz proizvodnih i uslužnih sektora koji posluju u zemlji, regionu i svetu - MK Group, Moji brendovi,  ComTrade, Alco Group, Industrija mesa Matijević, Nectar, Elixir, Metalac, Zlatiborac, Banja komerc Bekament, Enterijer Janković, Lučić grupa, Mlekara Šabac, Unipromet,  Peštan, Almex, Poslovni sistem Mihajlović.