PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 11. Januar 2018. | 14:31
Podrška PKS domaćim proizvodnim kompanijama

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež posetio je kompaniju Chemical Agrosava u Šimanovcima, najveću domaću privatnu selekcionu kuću za kukuruz, koja izvozi u 16 zemalja. PKS će podržati sve kompanije koje imaju veliki izvozni potencijal, rekao je Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku industriju.
Čadež je održao sastanak sa generalnim direktorom Chemical Agrosava Petrom Mirkovićem, obišao fabriku i upoznao se sa procesom proizvodnje.
Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku industriju u PKS rekao je da je Agrosava jedan od svetlih primera uspešnih domaćih firmi koje se bave proizvodnjom strateških proizvoda i koje su izvozno orijentisane.
PKS će nastaviti da podržava i pomaže svim fabrikama i preduzećima kao što je Agrosava koje imaju veliki izvozni potencijal i spremne su da izvoze na svetsko tržište, naglasio je Stevanović i dodao da su semenski materijal i pesticidi strateški proizvodi za svaku državu.
Podseća da je Chemical Agrosava osnovana 1990. godine, da je firma počela sa šest radnika, a da trenutno ima oko 200 zaposlenih među kojima je i 11 doktora nauka, što jasno pokazuje orijentaciju na domaći razvoj i inovativne tehnologije.
Direktor sektora za oplemenjivanje i umnožavanje semena u Agrosavi doktor Nenad Vasić rekao je da je kukuruz najvažnija ratarska kultura u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi i da to preduzeće ima sopstveni program selekcije, osnovan  pre 15 godina.
„Imamo najveći privatni program selekcije i jedan od najvećih programa selekcije kukuruza na prostoru bivše Jugoslavije i u ovom delu Evrope. Do sada imamo priznato više od 60 hibrida u Srbiji i oko 30 u EU. Po broju registrovanih hibrida u EU smo najbolji na ovom delu tržišta“, objasnio je Vasić.
Naveo je da Agrosava ima ozbiljnu saradnju sa nekoliko privatnih programa kukuruza u SAD, koje su u toj oblasti najjače u svetu, kao i da sa njima razmenjuju informacije i genetički materijal.
„U SAD isključivo radimo sa kompanijama koje rade sa ne GMO kukuruzom, po zakonu, ali i našem opredeljenju, nismo pristalice GMO kukuruza“, istakao je on.
Vasić je kazao da Srbiji kao proizvođaču, GMO nije potreban iz čisto ekonomskih razloga. Naglasio je da i u SAD postoje ljudi koji se bave kukuruzom koji nije GMO. Prema njegovim rečima, u SAD ima oko 10 odsto ne GMO kukuruza ili oko tri miliona hektara. „Nadam se da će taj ude da se poveća“, dodao je Vasić.
Agrosava ima saradnju sa jednom kanadskom firmom na razvoju jedinstvenog programa selekcije silažnog hibrida, po čemu je jedinstvena u Evropi, a koji je namenjen stočarima sa visokom proizvodnjom mleka i mesa.

U Srbiji drži između 10 i 12 odsto tržišta semena, a svoje proizvode najviše izvozi u zemlje bivše Jugoslavije, Rusiju, Ukrajinu, Iran, Severnu Afriku, Alžir, Maroko, Tursku.  Započeli su sa nemačkom kompanijom i program selekcije uljane repice za tržišta Srbije, Nemačke i trećih zemalja.
„Ušli smo pre dve godine i u sopstveni razvoj oplemenjivačkog programa pšenice. Osnovali svoj program selekcije pšenice koji je još u povoju, a prvi rezultati su veoma ohrabrujući. Radimo i na razvoju hibrida pšenice i prva smo kompanija koja je na ove prostore donela hibride pšenice“, dodao je Vasić.
Osnovna delatnost firme je proizvodnja i razvoj pesticida, folijarnih hraniva, hibridnog semena kukuruza i sorti pšenice. 
Agrosava sarađuje od osnivanja sarađuje sa renomiranim kompanijama iz oblasti zaštite bilja kao što su BAYER, BASF, Arysta, Aglukon i drugim. Jedina su kompanija iz ovog dela Evrope koja ima registrovana sredstva za zaštitu bilja u Ruskoj Federaciji.