PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 29. Novembar 2017. | 15:41
Digitalizacija - preduslov opstanka na tržištu

Digitalizacija nije tržišna prednost, nego preduslov budućeg opstanka na tržištu, i to od sektora usluga do sektora proizvodnje, rekao je Mihajlo Vesović, zamenik generalnog menadžera PKS na otvaranju konferencije o digitalnoj industriji i digitalnoj ekonomiji DIGINDEC. Razvoj softvera u Srbiji zabeležio je u 2015. godini rast od 20 odsto uz ukupan prihod od 450 miliona evra i najveći je izvozni proizvod, izjavio je danas savetnik za digitalizaciju u Vladi Srbije Nenad Paunović. Foto Tanjug
Na konferenciji o digitalnoj industriji i digitalnoj ekonomiji koju je organizovala Konfidustrija Srbija uz podršku Privredne komore Srbije, Paunović je rekao da je IT sektor u Srbiji u prošloj godini zabeležio rast veći od 15 odsto u odnosu na 2015. godinu. Navodeći da je digitalizacija u vrhu prioriteta vlade Ane Brnabić, Paunović je na konferenciji u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu koja je okupila predstavnike univerziteta iz Srbije i Italije, kao i privrednike, istakao da je put inovacija jedini način rasta koji može da omogući da Srbija uhvati korak sa privredama razvijenih zemalja, preneo je Tanjug. 

Digitalizacijom i IT inovacijama se, naglasio je Paunović, ostvaruje napredak, a namera je da se IT uključi u obrazovni sistem u Srbiji, i to i u srednje obrazovanje kako bi učenici bili upoznati sa osnovama programranja i time bili spremni za fakultet. Naveo je i da bi kurs za 1000 mladih programera trebalo da im omogući da se uključe u tržište rada. 

Paunović je naveo da će svi univerziteti i fakulteti u Srbiji koji obuhvataju i IT sektora dobiti budžet za otvaranje katedri i prijem više studenata, te da će budžetska sredstva biti povećana kako bi se integrisali nauka i industrija. 

"Od iduće godine biće doneti novi zakoni u cilju poboljšanja digitalizacije privrede", kaže Paunović i ističe da Vlada Srbije podržava rad Naučno-tehnološkog parka u Beogradu, navodeći da se novi grade u Novom Sadu, da će biti izgrađeni i u Nišu i u drugim gradovima u Srbiji. 

Mihajlo Vesović, zamenik generalnog menadžera PKS istakao je da digitalizacija nije tržišna prednost, nego preduslov budućeg opstanka na tržištu, i to od sektora usluga do sektora proizvodnje. 

Naveo je da je ideja za organizovanje današnje konferencije potekla od Konfindustrije Srbija sa kojom PKS ima dobru saradnju i da je skup prilika za razmenu ideja i rađanje novih. 

Predstavnik Ambasade Italije u Beogradu Serđo Monti rekao je da je digitalizacija tradicionalnih privrednih delatnosti odskočna daska za širenje posla i stvaranje boljih proizvoda.

"Vlada Srbije je dala digitalizaciji ogromnu prednost jer je to značajno za Srbiju koja je privlačna za strane investitore, kojih je sve više", rekao je Monti i istakao da je razvoj konkurentnosti i IT sektora važan za jačanje privrede. Naveo je i da je Italija drugi najveći spoljnotrgovinski partner Srbije sa godišnjom razmenom od skoro tri milijardi evra.


Predsednik Konfindustrije Srbija Erih Košuta kaže da statistika govori o širenju stranih ulaganja u Srbiji, posebno u IT sektoru, te da je Naučno-tehnološki park u Beogradu prostor da strane firme "puste korenje". 

"Mi privrednici verujemo u ovu zemlju", ističe Košuta i navodi da je premijerka Srbije Ana Brnabić odredila dalekovid kurs dajući prednost digitalizaciji i sa svojim timom naglašava značaj tog kursa. 

Rosita Georgieva iz programa DG CONNECT Evropske komisije rekla je da je iz programa Horizont 2020 namenjeno 10 miliona evra za srpske firme u procesu digitalizacije. 

Menadžer Naučno-tehnološkog parka Gordana Danilović Grković kaže da taj park napreduje brzo što, dodaje, duguje kompanijama koje su mu ukazale poverenje, među kojima je pet kompanija iz Italije. 
Nakon uvodnih obraćanja održan je blok predavanja posvećen edukaciji u funkciji digitalne transformacije, kao i panel diskusije o proizvodnji, distribuciji i maloprodaji, finansijskim i javnim institucijama.
Konfindustrija Srbija je srpski ogranak najveće italijanske asocijacije privrednika. Osnovni zadatak ove asocijacije jeste da unapredi privrednu saradnju dve zemlje kroz jačanje institucionalne saradnje u oblasti privrede, ali i u konkretnim projektima unapređenja poslovanja.