PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 13. Novembar 2017. | 16:12
Inovacije motor razvoja ekonomije

Premijerka Ana Brnabić otvorila je najveći forum investicija, inovacija i preduzetništva na Balkanu „Belgrade Venture Forum“ (BVF)i poručila da je cilj vlade da srpska ekonomija bude zasnovana na inovacijama kako bi imali održiv i dinamičan rast. Inovativne start-up inicijative, uvek će moći da računaju na podršku Privredne komore Srbije, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS.Foto/Tanjug
Čadež je uspeh start-up inicijativa koje su prethodnim godinama učestvovale na BVF, pobeđivale i dobijale investitore predstavio kroz tri primera - Logit solutions, Buildcon, Prospeh slovenačko – srpski start up.
Kada se start up Logit solutions pre nekoliko godina  pojavio na BVF, njihovo softversko  rešenje Agri sens,  danas Agremo većina je zapamtila po zanimljivoj ideji da se  dronovima iz vazduha  snimaju njive i zasadi. Investitori i farmeri iz celog sveta  u tome su  videli mnogo više od zanimljive ideje  – novu  globalnu  inovaciju. Srpska pamet je u međuvremenu osvojila  svet, Logit Solutions  danas je jedna od samo pet kompanija na svetu, koja se bavi razvojem ovakve vrste softvera,  a Agremo je jedna od napopularnijih  svetskih  aplikacija  za analizu  poljoprivrednih  useva u svetu. Trenutno ima 3.000 korisnika, 24.000 snimljenih hektara poljoprivrednih površina učitanih u mape  za analizu, u  više od 50 zemalja od Kalifronije do Novog Zelanda, rekao je Čadež.
 Prošlogodišnji  pobednik Buildcon sa istoimenim softverskim rešenjem – mobilnom i veb aplikacijom  namenjenom  građevinskim kompanijama za digitalizaciju i poboljšanje  komunikacije i upravljanje projektima u građevinstvu, posle prvog predstavljanja na BVF dobio je finansijsku podršku  „500 Startups”,  jednog  od  vodećih investicionih  fondova  iz Silicijumske doline, a  pobeda na BVF 2016 otvorila mu je vrata domaćih i stranih kompanija koje primenjuju njegova rešenja i sa kojima zajedno  dalje razvija aplikaciju
Prospeh slovenačko – srpski start up sa svojom aplikacijom za industriju hrane „Origin Trail“ koja prati put namirnice od njive do trpeze  pobedila  je pretprošle godine na BVF.  Danas, dve godine  posle lansira sopstvenu crowfunding kampanju putem blockchain tehnologije, a pitchuje pred upravama moćnih  svetskih trgovinskih lanaca  kao što je recimo Wallmart, naglasio je Čadež.
Čadež je rekao da je najveći izazov PKS upravo da naše tradicionalne industrije, tradicionalne članice komore, koje imaju velike proizvodnje u različitim sektorima, približi inovatorima, to jest onima koji stvaraju nova rešenja.
„To nije ekonomija sutrašnjice, to je ekonomija današnjice i mi već danas kasnimo. Ako ih ne budemo privukli i ako ih ne budemo približili jedne drugima i na tome radili svaki dan, mi gubimo bitku“, ukazao je Čadež. 
Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je na 6. BVF na kome učestvuje 30 inovativnih preduzetnika iz više od deset zemalja koji će predstaviti svoje ideje pred više od 50 investitora, da je naš privredni razvoj sada zasnovan na investicijama, ali i da su veoma važne inovacije i digitalizacija.
Brnabić je rekla da je važno da napravimo kreativne generacije koje umeju da analitički razmišljaju i ne plaše se da donose odluke, niti da probaju i po cenu da ne uspeju.
„Fantastično je da mi u Srbiji to već imamo i to treba da prepoznamo i podržimo , na primer Institut Biosens u Novom Sadu, Nordeus, koji su sami uspeli, zatim Seven bridžis koja je proglašena za među 50 najpametnijih u svetu“, naglasila je Brnabić. Poseća da su informatika i programiranje sada obavezan program u osnovnoj školi u petom razredu.

Brnabić je navela da je za digitalizaciju važna reforma obrazovanja, ali da je važno i ulaganje u kulturu kako bi stvorili kreativne generacije. Premijerka je pomenula da su kod nas za 20 odsto povećane kvote za upis na tehničkim fakultetima, da je pokrenut program za prekvalifikacija za IT...