PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 28. Jul 2017. | 16:16
Čadež: Cumtobel donosi vrhunske tehnologije

Dolazak kompanije Cumtobel u Srbiju i početak izgradnje fabrike ovog svetski poznatog proizvođača led rasvete u Nišu, po rečima Marka Čadeža, predsednika PKS veliki je događaj za srpsku ekonomiju. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svečanosti povodom postavljanja kamena temeljca i potpisivanja ugovora sa Cumtobelom istakao je angažovanje i dopirinos Privredne komore Srbije i predsednika Čadeža u pripremama za početak investicije vredne 30,6 miliona evra koja će zaposliti 1100 ljudi.
Po rečima Čadeža, oko 50 srpskih kompanija razmotrilo je mogućnost buduće saradnje i uključivanja u dobavljačku mrežu Cumtobela.
Domaćim dobavljačima dolazak Cumtobela, kao jedne od  vodećih  kompanija u oblasti inovativnih rešenja za rasvetu i proizvodnju pratećih komponenti, doneće ne samo ugovore već i  nove tehnologije i znanje koje će podići kvalitet njihovih proizvoda i unaprediti  njihovu konkurentnost.
“U Srbiju je  došla kompanija koja ima vrhunsku tehnologiju i najkvalitetniju led rasvetu i sisteme koji se primenjuju od Londona do Tokija,  od Njujorka do Dubaija, rekao je Čadež i  podsetio da je Cumtobel  već uspostavio saradnju sa domaćim univerzitetima i preselio svoj Centar za projektovanje u Beograd  koji je postao regionalni centar iz koga Cumtobel pokriva tržišta centralne i istočne Evrope.
Investicija u Nišu, potvrdio je  i predsednik Cumtobela Urlih Šumaher, imaće važnu  ulogu u strategiji austrijskog koncerna, ne samo kao proizvodni pogon, već i kao centar za razvoj novih tehnologija koji će funkcionisati kao deo globalnog sistema.
Fabrika će se graditi  u južnoj industrijskoj zoni Niša, prvi proizvodi očekuju se očekuju se već u maju naredne godine, a potpuni završetak investicije očekuje se za dve i po godine.
 Foto Tanjug