PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 19. Jun 2017. | 13:21
Srpske firme imaju kvalitet da sarađuju sa CERN-om

U Privrednoj komori Srbije održan je prvi sastanak predstavnika domaćih kompanija, članica Grupacije za akceleratorske tehnologije PKS, sa predstavnicima Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) sa sedištem u Ženevi. Firme iz Srbije imaju kvalitet da budu pouzdani partneri CERN-a, rekao je Zoran Vujović, potpredsednik PKS.
Kompanije iz Srbije imaju kapacitet i kvalitet da apliciraju za poslove CERN-a u oblasti akceleratorskih tehnologija. Današnji sastanak predstavlja novo poglavlje u saradnji i pruža priliku da se kompanije iz Srbije, koje su već uključene u rad organizacije još bolje upoznaju sa potrebama i uslovima za učešće na poslovima CERN-a, rekao je na otvaranju skupa Zoran Vujović, potpredsednik PKS.
Vujović je podsetio da je Srbija postala pridružena članica CERN-a u januaru 2012. godine.  
Kako je ukazao, Grupacija za akceleratorske tehnologije u okviru Udruženja za metalsku, elektro-industriju, rudnike metala i metalurgiju PKS osnovana je 22. maja 2017. U njenom sastavu je 21 privredno društvo, a inicijativa za osnivanje potekla je od Instituta za nuklearne nauke „Vinča“, koji se već više od 25 godina bavi razvojem i primenom akceleratorskih tehnologija. Glavni cilj Grupacije je organizovano i aktivno učestvovanje srpskih preduzeća u izgradnji akceleratora u CERN-u.
Savetnik za međunarodnu saradnju CERN-a Kristof Šefer rekao je da je  pokrenut postupak da Srbija postane punopravna članica ove organizacije, koja trenutno broji 22 zemlje.
Savetnik je objasnio da su istraživanja kojima se bavi CERN idealna prilika da se povežu i spoje različiti ljudi, koji govore univerzalnim naučnim jezikom. Prema njegovim rečima, u radu CERN- a angažovano je više od 17.000 ljudi i da je prosečna starost naučnika koji su angažovani u toj organizaciji oko 27 godina.
Kako je istaknuto na skupu u PKS, srpska industrija puno doprinosi radu CERN-a, a oko 50 Srba je naučno angažovano u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja. Oko 38 odsto budžeta te organizacije, koji premašuje milijardu švajcarskih franaka, odlazi na tenderske procedure i nabavke.
Kompanije koje sarađuju sa CERN-om, kako su pokazala istraživanja za oko 42 odsto povećavaju svoju vidljivost na tržištu i 17 odsto otvaraju nova tržišta.
Na sastanku u PKS prvi put detaljno se razgovaralo o intenziviranju saradnje privrede Srbije i CERN. Predstavnici organizacije govorili su o naučnim aktivnostima, isporuci robe i pružanju usluga, o inženjerskim projektima i transferu tehnologija u CERN-u.
Domaća preduzeća okupljena u Grupacije za akceleratorske tehnologije PKS predstavila su svoju ponudu, a fokus je bio na povezivanju članica grupacije i uključivanje u aktivnosti  CERN-a. Razmotrene su mogućnosti budućih poslova u okviru izgradnje Akceleratorske instalacije TESLA, u Institutu Vinča, za koju je Grupacija takođe zainteresovana.
Dosadašnja saradnja Srbije i CERN-a bila je usmerena dominantno na učestvovanje naučnih institucija iz Srbije u eksperimentima u oblasti fizike elementarnih čestica u CERN-u. Osim toga, preduzeća iz Srbije imaju pravo da se javljaju na javne pozive za ponude za isporuku robe i obezbeđivanje usluga koje objavljuje Grupa za nabavke i industrijske usluge. Postoji veliki prostor za višestruko povećanje industrijskog povraćaja Srbije iz CERN-a. Višestrukim povećanjem industrijskog povraćaja dao bi se značajan doprinos kako dugoročnoj održivosti saradnje Srbije i CERN-a tako i tehnološkom razvoju Srbije.