PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 16. Jun 2017. | 09:38
U susret novom dobu

Na konferenciji „Izazovi digitalne transformacije“ održanoj u novootvorenom centru za inovacije u oblasti infomacionih tehnologija „Playground“ u Beogradu, koju su organizovali PKS i „Centar za tehnološko preduzetništvo i inovacije ICT Hub“, izneti stavovi o nužnosti što skorijeg uključivanja digitalnog sistema rada u poslovne modele domaće privrede.
Objašnjavajući situaciju pred kojom se danas nalazi ne samo srpska privreda već i celokupno društvo oko pitanja uvođenja novih digitalnih tehnologija u poslovne ali i društvene procese, Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, dao je ilustrativan primer iz poslednje decenije XX veka kada se čovečanstvo našlo pred fazom globalizacije, procesom integrisanja svetske ekonomije u jedinstven uvezan sistem, i tadašnjim velikim izazovom za mnoge.
 
„Kada je reč o digitalnoj transformaciji, situacija je u ovom trenutku slična kao kada je pre nekoliko decenija pokrenuta tema globalizacije. Joška Fišer, nemački političar, tada je rekao da ne možete biti za ili protiv globalizacije jer je reč o neizbežnom procesu, već da je samo pitanje kako ćete joj se prilagoditi i da li ćete opstati. Ista je stvar danas sa digitalizacijom: ili ćete se reformisati i koristiti je, ili nećete pa onda nećete ni biti deo nove ekonomije i novog sistema“.
 
Čadež je istakao da se najveći izazov za modernizaciju Srbije nalazi upravo u tom pitanju, kako tradicionalne sisteme poslovanja transformisati u nove proizvode, nove usluge i nove načine proizvodnih procesa.
 
„Dakle, pitanje je kako će se time nadalje generisati novi proizvodi i istraživati novi poslovni modeli. I to u najširem mogućem spektru, od individualnih proizvođača do velikih korporacija. To je osnovno pitanje koje mi kao komora pokušavamo da sagledamo i da budemo svojevrstan hab u kome će se spojiti industrija iz svih sektora i oblast usluga, sa nečim što je da tako kažem, horizontalno postavljeno u odnosu na sve, a to su nove digitalne tehnologije. Za PKS je bitno da bude veza između industrija iz raznih sektora sa onim što jeste inovacija u svakom smislu i može da im pomogne da reše mnoge probleme i sebe učine konkurentnim kroz upotrebu novih tehnologija i inovativnih rešenja", istakao je Čadež.
 
Predsednik PKS je u svom izlaganju posebno ukazao na nekoliko primera iz domaće privrede gde je već došlo do primene novih poslovnih modela zahvaljujući digitalnim tehnologijama, a koji su svi doneli značajan napredak kod poslovnih rezultata kompanija koje su ih primenile, kao i do rasta izvoza proizvoda razvijenih u tim procesima. Svaki takav poduhvat i korak u sebi nosi ogroman potencijal za dalji razvoj i uspeh kompanija koje ih primenjuju, i to kako na domaćem tako i na stranim tržištima, istakao je Čadež.
 
Na konferenciji su o primeni novih metoda poslovanja zasnovanih na digitalnim tehnologijama govorili i Olivera Vujnović, direktorka sektora IT Naftne industrije Srbije, koja se osvrnula na izazove prilikom uvođenja takvih modela u industriji koja se bavi tradicionalnim načinima proizvodnje, i Janez Križan, rukovodilac sektora za digitalnu transformaciju i inovacije kompanije „Vip Mobile“ koji je predstavio četiri teze na kojima se zasniva veliki rast kompanije koja inače važi za jednog od lidera u uvođenju najnovijih tehnologija u svoje poslovanje.
 
Pored njih, na konferenciji su učestvovali i Veronika Tasić Vušurović iz konsultantske kuće „PricewaterhouseCoopers“ i Dejan Ranđić, osnivač i generalni direktor „ICT Hub“, kao više desetina predstavnika malih, srednjih i velikih kompanija koje uglavnom posluju u oblasti IT-a.
 
Na skupu je posebno istaknuta podrška Privredne komore Srbije osnivanju i početku rada Centra za inovacije u oblasti infomacionih tehnologija „Playground“ u Beogradu, kao deo napora za uvođenje novih sistema u funkcionisanje srpske privrede i celokupnog društva.