PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 9. Jun 2017. | 12:34
Zdravstveni turizam veliki ekonomski potencijal Srbije

U Privrednoj komori Srbije danas su svečano uručeni sertifikati predstavnicima zdravstvenih ustanova i privatne prakse, učesnicima „Projekta razvoja i promocije zdravstvenog turizma u Srbiji“. Ovi sertifikati koje dodeljuje država svojevrsna su preporuka pacijentima – zdravstvenim turistima da će dobiti i kvalitetnu i efikasnu, a ne samo jeftiniju medicinsku uslugu, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS.
Sertifikati su jedan od prvih i veoma važnih koraka u stvaranju uslova za bolje korišćenje našeg potencijala, promociju naše ponude u svetu i  brži razvoj zdravstvenog turizma u Srbiji, istakao je Čadež.
Strategija razvoja turizma Srbije do 2025 godine, podsetio je predsednik Komore, markirala je zdravstveni turizam kao jedan od turističkih proizvoda od posebnog značaja za razvoj turističke privrede, pa tako i ekonomije Srbije u celini.
Smatra se da je tržište zdravstvenog turizma u svetu danas vredno između 45 i 72 milijarde dolara na osnovu oko dvanaest miliona prekograničnih pacijenata širom sveta koji u proseku troše 3.800-6.000 dolara po poseti, uključujući i troškove prevoza smeštaja, korišćenja drugih klasičnih turističkih sadržaja, istakao je Čadež. Prema procenama Ministarstva zdravlja Srbija bi godišnje mogla da privuče i do 100.000 zdravstvenih turista, rekao je predsednik PKS i podsetio da Srbiju posećuju pacijenti iz Švajcarske, Nemačke, Austrije, Belgije, Švedske, Kanade i Australije, većinom predstavnici naše dijaspore, mada je sve više i stranaca. 
Predsednik PKS je ukazao na dve neiskorišćene šanse Srbije kada je reč o zdravstvenom turizmu - razvoj banjskog turizma i izgradnja zajedničkog turističkog proizvoda regiona posebno značajna za privlačenje turista sa dalekih destinacija od Amerike do Kine.
Svečanosti u PKS prisustvovali su Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, Željko Sertić doskorašnji direktor Razvojne agencije Srbije, Meho Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, predstavnici zdravstvenih ustanova, privrednici.
Procene su da 203 miliona Evropljana godišnje ostvari putovanja motivisana zdravstvenim razlozima i da se na tim putovanjima potroši oko 115 milijardi evra. Srbija sigurno ima znanja, mogućnosti i kapaciteta da bude deo ovih procesa, rekao je ministar Lončar.
„Znamo da imamo vrhunske stručnjake, da možemo da pružimo usluge u skladu sa svim svetskim standardima, da su nam cene konkurentne i da je Srbija dobar i srdačan domaćin. Zadatak Ministarstva zdravlja je da u vaše ime sve navedeno promoviše svuda u svetu, da kao krovni državni organ garantuje i podrži vaš rad“, rekao je Lončar dobitnicima sertifikata.
Razvoj zdravstvenog turizma angažuje i druge privredne grane i samim tim otvara neograničene mogućnosti, istakao je ministar.
Projekat razvoja i promocije zdravstvenog turizma u Srbiji realizovan je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja. Radna grupa ministarstva aktivno je radila na uspostavljanju kriterijuma i procedura kako bi stranci kod nas mogli da dobiju što kvalitetniju i efikasniju zdravstvenu uslugu. Fokus je bio na stomatološkim i uslugama estetske hirurgije, pa su u radnu grupu uključeni predstavnici Stomatološke komore Srbije i Udruženja estetskih hirurga Srbije, a u realizaciji navedenih zadataka konsultovani su Privredna komora Srbije, JUTA i Turistička organizacija Srbije.