ПКСПКС-РПКСрбијаСветИздвајамо
 
Архива
ПРИВРЕДНЕ ВЕСТИ | 11. Мај 2017. | 15:09
Нових 200 милиона евра повољних кредита за око 4.600 предузећа

Представници Европског инвестиционог фонда (ЕИФ), Банке Интеза и Уникредит банке Србија потписали су данас два нова уговора о гаранцији у оквиру европског програма COSME, чиме је 200 милиона евра повољних кредита стављено на располагање за око 4.600 предузећа. МСП добијају још један подстицај и снажну ињекцију за повећање конкурентности и отварање нових радних места, рекао је Марко Чадеж, председник ПКС.
Уговоре су у Влади Србије потписали извршни директор Европског инвестиционог фонда Пјер Луиђи Ðилберт, председница Извршног одбора Банке Интеза Драгиња Ðурић и председница Извршног одбора Уникредит банке Србија ад Чила Ихас, у присуству министра привреде Горана Кнежевића, европске комесарке за унутрашње тржиште, индустрију, предузетништво и мала и средња предузећа Елжбијете Бјенковске и председника Привредне коморе Србије Марка Чадежа.
Са овим средствима, ЕИФ је до сада укупно обезбедио 260 милиона евра кредита под повољнијим условима - са дужим роком отплате, без хипотеке као средства обезбеђења и нижим каматним стопама, којима ће ове две банке у наредне три године моћи да подрже око 6.000 малих и средњих предузећа.
Претходно је ова међународна финансијска институција, потписала уговор са Банком Интеза у децембру 2016, о кредитној линији вредној 60 милиона евра за пружање подршке за око 1.300 малих и средњих предузећа.
Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж је казао да потписивањем уговора ЕИФ и две банке мала и средња предузећа добијају још један подстицај и снажну ињекцију за повећање конкурентности и отварање нових радних места.
„Привредници су тражили нове изворе финансирања и обезбедили смо им преко 300 милиона евра повољних кредита, уз подршку разлитичих европских програма. Само кроз овај уговор ћемо имати квоту од још око 200 милиона евра, тако да ће укупна подршка сектору малих и средњих предузећа само кроз овај програм финансијске подршке Европске уније бити скоро 500 милиона евра“, изјавио је министар привреде Горан Кнежевић.
Како је додао, Србија као и Европа, свој највећи потенцијал и привредну снагу црпи пре свега из малих и средњих предузећа која чине скоро 98 процената свих привредних субјеката у Србији, и која доприносе са више од 50 процената бруто друштвеном производу и запошљавају две трећине запослених у нефинансијском сектору.
Кнежевић је изразио очекивање да ће се у наредних пар дана програму ЦОСМЕ за конкурентност малих и средњих предузећа придружити још две банке и обезбедити још 20 милиона евра додатних средстава.
Председница Извршног одбора Банке Интеза Драгиња Ðурић, чија ће банка подржати око 2.200 МСП са додатних 100 милиона евра повољних кредита, рекла је да су се првобитни кредити из програма ЦОСМЕ одобравали по каматној стопи од 2,39 одсто до 4,0 одсто, иако је била одређена каматна стопа од између 2,39 одсто и 7,85 одсто.
Председница ИО Уникредит банке Чила Ихас је изразила задовољство што је та банка препозната као неко ко може да подржи раст малих и средњих предузећа.
Извршни директор Европског инвестиционог фонда Пјер Луиђи Ðилберт је истакао да ће финансијски посредници, Уникредит и Интеза, употребити ова средства за даље давање кредита МСП.
Европска комесарка за унутрашње тржиште, индустрију, предузетништво и мала и средња предузећа Елжбијета Бјенковска је оценила да је ово врло важан програм, али да је још важнији сигнал који ЕУ шаље овим документом.
Активности у оквиру програма COSME које се спроводе у Србији унапређују приступ финансирању за мала и средња предузећа кроз инструмент кредитних гаранција и инструменте капитала за улагање у раст и развој предузећа, који омогућава пласман кредита привредницима по повољнијим условима, а спроводи се преко комерцијалних банака у Србији.
Споразум између ЕУ и Србије, којим је обезбеђено учешће наше земље у Програму за конкурентност малих и средњих предузећа ЦОСМЕ, потписан је у Бриселу 10. новембра 2015. године.
Потписивањем Споразума Србија је постала седма земља изван ЕУ која може да користи средства из ЦОСМЕ програма, поред Црне Горе, Македоније, Албаније, Молдавије, Јерменије и Турске.
ЦОСМЕ је програм ЕУ са укупним буџетом од 2,3 милијарде евра у периоду од 2014. до 2020. године.