PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 18. April 2017. | 13:36
Privrednici Srbije i Belorusije za više zajedničkih poslova, investicija i trgovine

Cilj je da spoljnotrgovinska razmena dve zemlje do 2019. godine dostigne vrednost 500 miliona dolara i da se bilateralna saradnja unapredi realizacijom zajedničkih investicionih projekata, kooperacijama i poslovnim aranžmanima za nastup na trećim tržištima, istaknuto je na Poslovnom savetu i Privredom forumu, koji su u PKS okupili predstavnike 70 kompanija.
Zoran Vujović, potpredsednik Privredne komore Srbije, otvarajući skup u PKS, istakao je da postoji obostrani interes privrednika dve zemlje da se unapredi ekonomska saradnja i podigne na viši nivo kroz zajedničke poslovne projekte. Cilj je da se u naredne dve-tri godine poveća spoljnotrgovinska razmena i dostigne 500 miliona dolara do 2019, dodao je potpredsednik PKS.
O tome kolika je zainteresovanost privrednika da ojačaju bilateralne veze najbolje svedoči  prisustvo predstavnika 70 kompanija – 50 iz Srbije i 20 iz Belorusije iz raznih oblasti privrede, banaka i osiguravajućih društava, rekao je Vujović.
Velike su mogućnosti za unapređenje saradnje u oblasti građevinarstva, drvne i industrije nameštaja, agrokompleksu, autoindustriji, IT, farmaciji, turizmu. Srbija u Belorusiju može da poveća izvoz lekova, hemijskih proizvoda, sadnog materijala, alata i slično, ukazao je potpredsednik PKS.
PKS, kako je istakao, ima odličnu saradnju sa beloruskom komorom i zajedničke ciljeve da povezuju privrednike i kompanije, i pomognu u sklapanju novih poslova. Vujović je ocenio da treba nastaviti liberalizaciju trgovine sa Belorusijom i Evroazijskim ekonomskim unijom i unaprediti strukturu robne razmene.
Goran Knežević ministar privrede i kopredsedavajući srpskog dela Međuvladine komisije za saradnju Srbije i Belorusije, pozvao je beloruske privrednike da ulažu u Srbiji ističući da Ministarstvo privrede u svom portfelju ima oko 160 preduzeća spremnih za različite modele privatizacije, među kojima je i Petrohemijski kompleks.
Ukazao je na dobre makroekonomske pokazatelje u Srbiji – rast BDP, investicija, stabilne finansije, smanjenu nezaposlenost i sivu ekonomiju, podsetivši da su investitorima na raspolaganju finansijski i nefinansijski podsticaji za ulaganja u nove proizvodne kapacitete i širenje postojećeg poslovanja. Srbija je, kako je rekao Knežević, otvorena za udruživanje snaga sa Belorusijom za osvajanje novih tržišta.

Ministar za trgovinu i kopredsedavajući beloruskog dela Međuvladine komisije Vladimir Koltovič naglasio je da je Belorusija na 37. mestu od 190 zemalja po uslovima za biznis, kao i među prvih 10 po reformama na unapređenju uslova poslovanja. Kako je naglasio, beloruska privreda otvorena je za srpske investicije, a veliki je potencijal i u zajedničkoj proizvodnji.
Koltovič je pozvao predstavnike poslovnih krugova dve zemlje da koriste predviđene mehanizme za saradnju i poručio da mogu da računaju na podršku vlada obe države.
Predsednik Beloruske trgovinsko-industrijske komore Vladimir Ulahovič rekao je da su u delegaciji firme iz raznih sfera ekonomskog života - mašinogradnje, stambene i drvene industrije, bankarskog sektora, petrohemije, IT, proizvodnje guma i drugih. „Možemo da napravimo ozbiljne iskorake napred u privrednoj saradnji”, poručio je Ulahovič.
Nakon sednice Poslovnog saveta i Privrednog foruma održani su bilateralni razgovori privrednika na kojima su predstavnici poslovne zajednice dve zemlje razmotrili mogućnosti  konkretnih poslova.
Deveta sednica Poslovnog saveta, Poslovni forum i bilateralni razgovori održani su u okviru zvanične posete delegacije Belorusije Srbiji koju predvodio ministar Koltovič, a uoči zasedanja Međuvladine komisije za saradnju dve zemlje 19. aprila.