PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 10. April 2017. | 16:32
PKS uručila priznanja liderima društvene odgovornosti

Privredna komora Srbije (PKS) dodelila je danas, šesti put po redu, Nacionalnu nagradu za društveno odgovorno poslovanje kompanijama koje su pokazale najveću posvećenost principima društvene odgovornosti. Uručena su priznanja u tri kategorije: velika, srednja i mala / mikro privredna društva. Takmičenje je trajalo šest meseci, a učestvovalo je 50 kompanija.
U kategoriji velikih privrednih društava nagrađene su kompanije Delta Holding, Ball Packaging Europe Belgrade, Alfa Plam iz Vranja, Apatinska pivara iz Apatina i Delhaize Serbia. U kategoriji srednjih privrednih društava, priznanje su poneli Rudnik i flotacija Rudnik iz Rudnika, Hyatt Regency iz Beograda i Javno preduzeće Gradsko stambeno iz Beograda. U kategoriji malih i mikro privrednih društava nagrađeni su Inmold plast iz Požege, Farmaceutska kompanija GSK iz Novog Beograda, Eco Fenix B Team iz Subotice, Brantner otpadna privreda iz Novog Bečeja i Slobodna Zona iz Pirota.

Miroslav Miletić, potpredsednik PKS, rekao je da se Nacionalna nagrada za društveno odgovorno poslovanje dodeljuje od 2007, svake druge godine, i da predstavlja dvogodišnji presek stanja srpske privrede u stepenu primene principa društvene odgovornosti.

„Prijavom na takmičenje za Nacionalnu nagradu za društveno odgovorno poslovanje, privredna društva su izvršila svojevrsnu internu proveru dostignutog nivoa uspešnosti poslovanja u oblastima, stubovima na kojima počiva društveno odgovorno poslovanje”, istakao je Miletić.

Miletić je naglasio da PKS daje konkretan doprinos i u aktivnostima Globalnog dogovora Ujedinjenih nacija, najmasovnijeg dobrovoljnog udruženja društveno odgovornih kompanija i organizacija, koje u svom delovanju posebnu pažnju posvećuju poštovanju i primeni univerzalnih principa društveno odgovornog poslovanja u oblasti ljudskih, radnih prava, zaštiti životne sredine i borbi protiv korupcije. 

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Todorović istakao je da je veoma važno da kompanije u “trci za profitom imaju razumevanja za društveno odgovorno poslovanje“.
 
Prva nagrada u kategoriji velikih privrednih društava pripala je kompaniji Delta Holding. Prema obrazloženju žirija, kompanija pomaže siromašnom stanovništvu, ženama sa sela, proizvođačima koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom. Marija Desivojević Cvetković iz Delta Holdinga rekla je da u kompaniji ne biraju svoje akcije zbog nagrada: „Ali, kad dobijemo ovakvu nagradu onda je to za nas uverenje da smo ispravno odabrali i izvršili deo naše strategije, da unapređujemo društvo u kome živimo i radimo“.
 
Miroljub Aleksić, predsednik „Alko grupe” u čijem sastavu posluje nagrađena kompanija „Alfa Plam“ iz Vranja, primajući nagradu, pozvao je predstavnike kompanija, bez obzira na veličinu, da se pridruže ovoj akciji i implementiraju principe društveno odgovornog poslovanja u svoje sisteme.
 
Aca Ilić, direktor kompanije Rudnik i flotacija Rudnik istakao je da je kompanija dobila mnoštvo priznanja i nagrada u proteklim godinama koje su bile vezane za poslovne rezultate i finansijske pokazatelje, ali da su u kompaniji izuzetno ponosni na nagradu za lidera društvene odgovornosti. Kompanija je nagradu dobila za izvedeni projekat kompletnog uređenja potpuno zapuštenog Doma kulture u Rudniku gde se tokom protekle godine odigralo više od 60 predstava i različitih događaja, potpuno besplatnih za publiku.
 
U kategoriji malih i mikro preduzeća, nagradu je dobila kompanija “Inmold plast D.O.O” iz Požege koja već četiri godine sa uspehom sprovodi program dualnog obrazovanja za preko 60 učenika pod pokroviteljstvom programa nemačke organizacije GiZ.
 
Aleksandar Perić, predsednik žirija za dodelu nagrade, pojasnio je metodologiju rada prilikom odabira pobednika. „Ono što je koristilo svakom od privrednih društava koja su učestvovala u ovom ciklusu za nagradu jeste da su tokom protekle dve godine imala priliku da naprave neku vrstu introspekcije sopstvenog poslovanja u odnosu na osnove koje čine odgovorno poslovanje, pre svega prema zaposlenima, korišćenju materijalnih i energetskih resursa, radnoj i životnoj sredini, ali pre svega, u odnosu prema zajednici u kojoj posluju“, objasnio je Perić.
 
Dušan Stokić, rukovodilac centra za cirkularnu ekonomiju i zaštitu životne sredine PKS i predvodnik tima za društveno odgovorno poslovanje, podsetio je da je u dosadašnjih šest ciklusa nagrade u poslednjih deset godina učestvovalo ukupno 350 organizacija.  „Pet ključnih oblasti definiše društveno odgovorno poslovanje: prva su ljudi, odnosno, pitanje zdravlja i bezbednosti i jednakih prava za sve, druga je tržište, kvalitet ali i bezbednost proizvoda, adekvatna cenovna politika, treća je kapital, četvrta oblast je životna sredina sa racionalnim trošenjem resursa, dok je peti princip  briga o ugroženim grupama, starima, deci, osobama sa invaliditetom“, naglasio je Stokić.