PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 17. Mart 2017. | 12:03
Preduzetništvo kao model za povećanje zaposlenosti

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić potpisali su danas Sporazum o saradnji, sa ciljem unapređenja i efikasnijeg sprovođenja zajedničkih aktivnosti posvećenih razvoju i promociji omladinskog preduzetništva i omladinske politike.
Kroz formiranje zajedničkih radnih tela Privredna komora Srbije i Ministarstvo omladine i sporta radiće na izmeni zakonske regulative, unapređenju poslovnog ambijenta i stvaranju stimulativnog okruženja za razvoj omladinskog preduzetništva, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS. Ističe da je zajednički cilj razvoj i unapređenje omladinske politike, sprovođenje nacionalne strategije za mlade,  podsticanje mladih da se organizuju i udružuju, da učestvuju u društvenim tokovima, da se bave preduzetništvom.
„Preduzetništvo je jedna od najboljih terapija za nezaposlenost mladih, najveću boljku ne samo srpske nego i svih ekonomija regiona“, poručio je Čadež i podsetio na veliki broj aktivnosti PKS usmerenih na podršku mladima počev od informisanja i savetodavnih i edukativnih  servisa preko organizacije i podrške skupovima i aktivnostima omladinskih udruženja do formiranja Saveta za omladinsko preduzetništvo.
Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić ističe da će Sporazum dati mogućnost mladima da imaju direktan kontakt sa privredom. „Želja nam je da mladi shvate da su im sva vrata u Srbiji otvorena, jer su oni naš najveći kapital, da im pružimo mogućnost da ostanu u zemlji, u svojim gradovima, da rade i zasnuju porodice“, ukazao je ministar.
Podsetio je na aktivnosti Fonda za mlade koji broji 1.250 studenata sa prosekom većim od 9,5, kao i da potpisani sporazum otvara vrata za saradnju sa poslovnom zajednicom. Udovičić je zahvalio PKS na snažnoj podršci u kreiranju ambijenta podsticajnog za razvoj preduzetničkog duha mladih.
Zajedničke aktivnosti PKS i Ministarstva omladine i sporta, kako je istaknuto nakon potpisivanja sporazuma, biće fokusirane na razvijanju usluga i servisa koji pospešuju profesionalni razvoj i zapošljavanje mladih kroz saradnju sa privredom, udruženjima za mlade i njihovim savezima.