PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 15. Mart 2017. | 14:58
Čadež: Raste interesovanje za saradnju albanskih i srpskih privrednika

Interesovanje srpskih i albanskih kompanija za unapređenje saradnje, posebno u oblasti agrobiznisa, drvne, metalske, elektroindustrije i turizma je sve veće.

Državne institucije, uz angažovanje poslovnih asocijacija, rade na otklanjanju prepreka za uspešnije međusobno poslovanje, a značajnu  podršku, privrednicima dve zemlje u što boljem korišćenju potencijala i povezivanju sa potencijalnim partnerima  pruža mešovita, Trgovinsko – industrijska komora Albanija-Srbija, osnovana u novembru nakon oktobarskog poslovnog  foruma u Nišu, zaključili su,  tokom susreta u  Tirani, albanski premijer Edi Rama  i predsednik Privrede komore Srbije Marko Čadež.
Rama i Čadež su posebno istakli značaj realizacije infrastrukturnih i drugih razvojnih projekata u sklopu Berlinskog procesa i nove, veće mogućnosti koje bi privrednicima regiona otvorile čvršće regionalne  integracije  zapadnobalkanskih ekonomija.
Čadež u Tirani i Draču boravi sa srpskim kompanijama Lili drogerije (Lilly Drogerie)  i  Mlekara Šabac,  koje uz posredovanje Privredne komore Srbije, razgovaraju sa albanskim firmama Agna Grupa, Ferra&Co, PM Office i BALFIN Group o mogućnostima uspostavljanja saradnje i širenja poslovanja na albanskom tržištu.  Predstavnici naših preduzeća bili  su u prilici da se upoznaju sa  albanskim  premijerom i  da njegovim saradnicima predstave svoje poslovne planove.
Kompanija Lili drogerije, koja  zapošljava  3.500 radnika, ima 270 prodavnica u Srbiji i  Bugarskoj i većinu svojih artikala proizvodi u  zemlji,  u pregovorima je za proširenje poslovanja na albansko tržište otvaranjem lanca svojih objekata. Mlekara Šabac, svojom proizvodnjom iz Srbije, osim srpskog i tržišta zemalja  regiona, pokriva više od 20 odsto celog ruskog tržišta belog sira  i trenutno pregovara o kupovini mlekare u Rusiji. Šabačka Mlekara je, ujedno, dobar primer kompanije koja je posle promene vlasnika, izašla iz stečaja, uspešno se oporavila, osvaja nova tržišta i planira nove investicione projekte.
Srpska privredna delegacija koju predvodi  Marko Čadež danas u Tirani  razgovara i  sa  Ines Mućostepom, predsednicom Unije trgovinsko- industrijskih komora Albanije i Nikolinom Jakom, predsednikom Privredne komore Tirane.