PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 17. Februar 2017. | 17:11
Čvršće privredne veze - ključ opstanka malih zemalja

Prekogranična saradnja i stvaranje regionalnog tržišta, važni su za opstanak i jačanje malih privreda, ocenjeno je na današnjem okruglom stolu u Skoplju - "Pozicija malih zemalja u međunarodnoj ekonomiji - prednosti i mane”, u organizaciji privrednih komora Srbije i Makedonije.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež rekao je da su baltičke i skandinavske zemlje primeri dobre prakse saradnje malih i da treba slediti pozitivan primer tih ekonomsko jakih država. Ističe da PKS veliku pažnju posvećuje regionalnoj saradnji i podseća na aktivnosti i inicijative Komorskog investicionog foruma (KIF) koji okuplja privredne komore zemalja Zapadnog Balkana. Prema rečima Čadeža, rezultati KIF-a već su vidljivi, o čemu svedoče mnogobrojni susreti privrednika i inicijative za otklanjanje prepreka uspešnom poslovanju u regionu.

 Predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju ukazao je na neophodnost jačanja regionalnih veza, radi bržeg razvoja i napretka Zapadnog Balkana i procesa evropskih integracija. “Moramo jačati preduzetništvo, koje je motor razvoja svake ekonomije, da bismo da uz poštovanje određenih standarda i pravila postali deo Evrope, a ne njeno opterećenje", kazao je Grdžaliju.

 Potpresednik Privredne komore Makedonije Kočo Anđušev istakao je prednosti regionalne saradnje i povezivanja, posebno značajnog za male kompanije, koje treba da grade regionalne brendove.

 Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović ukazao je na prednosti  formiranja regionalnog ekonomskog prostora, koji će biti privlačniji investitorima. Vlahović je dodao da politika treba da kreira uslove za međusobno povezivanje i  razvoj jedinstvenog tržišta.

 Na značaj ekonomskog jačanja regiona, na skupu u Skoplju ukazali su i Milo Đukanović, bivši premijer Crne Gore, Stjepan Mesić, nekadašnji predsednik Hrvatske, Dragan Mikerević, profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci i drugi.

 Na okruglom stolu, organizovanom povodom  95. godišnjice komorskog sistema  Makedonije, učestvovali su zvaničnici i predstavnici privrede iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine,  Slovenije, Makedonije, sa teritorije Kosova.

 U Skoplju je juče održan i Poslovni forum srpskih i makedonskih privrednika koji je okupio predstavnike oko 100 kompanija. Na poslovnom forumu zvanično je konstituisan Makedonsko-srpski poslovni savet, sa ciljem jačanja bilateralne saradnje Srbije i Makedonije.