PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 17. Februar 2017. | 10:29
Uspešni razgovori srpskih i makedonskih privrednika

U Skoplju je održan Poslovni forum srpskih i makedonskih privrednika koji je okupio predstavnike oko 100 kompanija. Marko Čadež, predsednik PKS, ocenio je da su razgovori bili veoma uspešni i očekuje da će doprineti povećanju robne razmene i unapređenju viših oblika ekonomske saradnje dve zemlje.
Veoma je važno da privrednici međusobno razgovaraju i razmotre mogućnosti poslovnih aranžmana, rekao je Čadež Tanjugu, na prijemu održanom u ambasadi Srbije u Skoplju, za predstavnike 45 kompanija iz  koji su učestvovali na srpsko-makedonskom poslovnom forumu.

„Važno je da vidimo kako da sa trgovine, kupovine i prodaje robe i usluga, pređemo na više oblike saradnje - da se kompanije udruže i zajedno izvoze na treća tržišta. To je ono čemu naše komore i služe - da budu platforma onima koji mogu da ponude globalnom tržištu, dobar, zajednički, konkurentan proizvod“, kazao je Čadež.

Ističe da je dobra vest osnivanje Srpsko – makedonskog poslovnog saveta koji je institucionalna veza privrednika da komuniciraju o izazovima i  šansama za nove zajedničke poslove.
Po rečima Čadeža, veliki potencijal za jačanje bilateralnih privrednih veza Srbije i Makedonije koje su prirodno povezane, jeste u udruživanju kompanija u sektorima elektromašinogradnje, metalske industrija, IT, elektronike, industrije hrane.
Predsednik PKS najavio je da će Skoplje i Privredna komora Makedonije 17. februara biti domaćini velikog skupa o ulozi malih ekonomija u globalnoj privredi. Namera skupa, koji će okupiti eminentne govornike, jeste da se napravi set teza za veliku konferenciju na kojoj će učestvovati predstavnici najvećih svetskih kompanija i korporacija, kao i predstavnici manjih ekonomija iz više regiona.
 
Direktor Centra za regionalnu saradnju PKS Danica Milovanović, rekla je na otvaranju Srpsko-makedonskog poslovnog foruma, da su ekonomske veze dve zemlje čvrste zbog blizine tržišta i da su proizvodi i usluge priznati na i traženi oba tržišta.

„Naš zadatak je da na ovakvim skupovima pokušamo da ojačamo prisustvo naših kompanija, da jačamo investicione veze naših zemalja“, rekla je Milovanović. Podseća da su delegaciji privrednika iz Srbije koji borave u Skoplju 16. I 17 . februara i predstavnici 20 proizvodnih grana koje su prošle godine ostvarile rast izvoza u Makedoniju od 9,2 do 65 odsto, što je pokazatelj ogromnog potencijala za saradnju koji postoji između dve zemlje.
Ukupna robna razmena Srbije i Makedonije u prošloj godini bila je 726,5 miliona evra i veća je za 10,88 odsto u odnosu na 2015.
 
Izvoz iz Srbije u Makedoniju u 2016. bio je 534, 4 miliona evra ili za 13, odsto veći nego 2015, dok je uvoz iz Makedonije u prošloj godini porastao za 4,8 odsto i iznosio je 192, milion evra.

Makedonija je sedma na listi zemalja u koje Srbija izvozi.

U srpskoj privrednoj delegaciji u Makedoniji su predstavnici kompanija: “Put inženjering”, “Re crafts” klaster, “Dadi šped”, “Simpo” , “Eurofrigo”, “Megle”, Slobodna zona Pirot, “Sena”, “Energoprojekt hidroinženjering”, “Minakprom”, “Lučić grupa”, “Termovent komerc”, “Nutriko”,“Trayal korporacija”, “HIP Petrohemija Pančevo”, “Yumis”, “Simpo šik”, “Metal gallant gradnja” , “MK group”, “Unipromet” i drugih firmi iz industrija koje zajedno ostvaruju više od 50 odsto izvoza Srbije u Makedoniju.
Na poslovnom forumu je zvanično konstituisan Makedonsko-srpski poslovni savet. Za kopredsedavajućeg sa strane Srbije je izabran predsednik prehrambene industrije Jumis Mile Kocić, a sa makedonske strane predsednik Alkaloida Živko Mukaetov.