PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 6. Januar 2017. | 10:14
Najviše kredita za kupovinu opreme

U Godini preduzetništva najviše su realizovani krediti za kupovinu nove opreme za preduzeća, a najslabije zajmovi za pokretanje biznisa, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.
U kreditima za nabavku opreme država je učestvovala 30 odsto sa grantovima, dok je preostalih 70 odsto bio kredit banke, rekao je Čadež za RTS. Pojašnjava da je tokom prošle godine potpisano 8.000 ugovora dok je  oko 10.000 ljudi prošlo različite vidove obuke.
Najslabije realizovani, po rečima Čadeža, jesu krediti za startapove, što je i očekivano jer je to i najriskantniji deo. Rade se analize kako da se smanji rizik i podstaknu banke da više finansiraju zajmove i kredite za pokretanje biznisa.
 
“Godina preduzetništva daje važan rezultat, a to je da Srbija razmišlja o preduzetništvu. Realizovano je oko tridesetak programa za započinjanje biznisa, za nabavku opreme, za tekuću likvidnost”, pojašnjava Čadež. Ističe da je prioritet Privredne komore Srbije da poveže privredu, kako početnike u biznisu tako i privrednike koji imaju razvijen posao,  sa finansijskim institucijama, da ih upozna sa kreditnim linijama, pomogne da pronađu nova tržišta, naprave biznis plan i uspostave dobar poslovni model.

Važno je, naglašava predsednik PKS, da se nastavi promovisanje preduzetništva i promene svesti da se posao ne čeka već da se biznis stvara idejama i kreativnošću, kao i da se privredi omogući što lakši pristup finansijskim instrumentima.
U protekle dve godine ukazao je Čadež unapređen je dijalog između državnih institucija i privrede. Privreda je kroz radne grupe, davanjem mišljenja, bila uključena u kreiranje mnogih zakonskih rešenja, kako bi ti propisi bili što efikasniji.