ПКСПКС-РПКСрбијаСветИздвајамо
 
Архива
Повезане вести

Подршка европске пословне заједнице јачој европској перспективи Западног Балкана
У Београду отворено представништво Хрватске привредне коморе
Отворен Сајам туризма, премијерка најавила нова улагања
Отворен Mercure Belgrade Excelsior
Представљени програми финансирања МСП сектора из ЕУ извора
Препоручене вести

ПКС расписала јавни позив за консултанте за дигитализацију
Скоро 70 одсто домаћинстава у САД има кућног љубимца
Информација о појави болести "афричка куга свиња" у Мађарској
Употреба QR кода као подстицај безготовинскoм плаћању
За модернизацију мале привреде још пола милијарде динара – бесповратно
Најчитаније вести

Обавештење о испитном року за полагање испита за стицање лиценце за професионалног управника
Јачање омладинског предузетништва заједнички циљ ПКС и Фондације Новак Ђоковић
ПКС расписала јавни позив за консултанте за дигитализацију
Есенса – 10 година успешног пословања
Руски трговински ланци заинтересовани за увоз хране из Србије
ПРИВРЕДНЕ ВЕСТИ | 19. Јул 2016. | 12:46
Поглавља 23 и 24 кључна за цео преговарачки процес са ЕУ

Од напретка у ова два поглавља зависиће динамика отварања и успех у преговорима. Поглавље 23 важно је за све компаније које послују у Србији, јер се бави владавином права, што је база свих осталих преговора.
Отварање поглавља 23 у приступним преговорима са ЕУ, изузетно је важно за пословну заједницу Србије, како због значаја самог поглавља и владавине права, тако и због могућности да се интензивирају преговори и почне отварање осталих поглавља, важних за српску привреду.
Привредна комора Србије је ојачала своју позицију у преговарачком процесу, делегирајући своје представнике у 27 преговарачких група које је формирала Влада Србије. Пословна заједница укључена је у процес преговора посредством Стручног тима ПКС за праћење преговора о приступању Србије ЕУ. Комора располаже тимом од око 250 представника компанија који активно доприносе раду преговарачких група. Стручни тим окупља представнике компанија, заинтересоване за преговоре о поглављима која се тичу привреде, јер је управо привреда та која ће примењивати правила и све оно о чему се преговара.
Србија је, у Бриселу 18. јула, званично отворила поглавља 23 и 24 у приступним преговорима са ЕУ на Трећој међувладиној конференцији ЕУ и Србије. Поглавље 23 односи се на правосуђе и основна права, док се поглавље 24 бави питањима правде, слободе и безбедности. На Међувладиној конференцији ЕУ и Србије, представљена је и заједничка преговарачка позиција ЕУ за свако од та два поглавља.
Очекује се да ће на следећој Међувладиној конференцији бити отворена поглавља која се односе на јавне набавке (поглавље 5), науку и истраживање (поглавље 25), образовање и културу (поглавље 26), као и предузетништво и индустријску политику (поглавље 20).