ПКСПКС-РПКСрбијаСветИздвајамо
 
Архива
Повезане вести

Отворен Сајам туризма, премијерка најавила нова улагања
Отворен Mercure Belgrade Excelsior
Представљени програми финансирања МСП сектора из ЕУ извора
Успешан наступ привреде Србије на сајму у Цељу
Европске интеграције мотор развоја малих и средњих предузећа
Препоручене вести

Формиран Парламент предузетника ПКС
Позив за учешће у ЕУ програму „Пионири у пракси“
Привредно пчеларство у успону
ПКС добар партнер предузетницима
Представљен нови Закон о спречавању прања новца и финансирању тероризма
Најчитаније вести

Обавештење о испитном року за полагање испита за стицање лиценце за професионалног управника
Упозорење компанијама поводом понуда за адресаре
Увоз и извоз без папирне документације – корак напред ка дигитализацији управе
Подршка развоју предузетништва
Чадеж: Онлајн платформа – прозор за нове пословне могућности у региону
ПРИВРЕДНЕ ВЕСТИ | 19. Јул 2016. | 12:46
Поглавља 23 и 24 кључна за цео преговарачки процес са ЕУ

Од напретка у ова два поглавља зависиће динамика отварања и успех у преговорима. Поглавље 23 важно је за све компаније које послују у Србији, јер се бави владавином права, што је база свих осталих преговора.
Отварање поглавља 23 у приступним преговорима са ЕУ, изузетно је важно за пословну заједницу Србије, како због значаја самог поглавља и владавине права, тако и због могућности да се интензивирају преговори и почне отварање осталих поглавља, важних за српску привреду.
Привредна комора Србије је ојачала своју позицију у преговарачком процесу, делегирајући своје представнике у 27 преговарачких група које је формирала Влада Србије. Пословна заједница укључена је у процес преговора посредством Стручног тима ПКС за праћење преговора о приступању Србије ЕУ. Комора располаже тимом од око 250 представника компанија који активно доприносе раду преговарачких група. Стручни тим окупља представнике компанија, заинтересоване за преговоре о поглављима која се тичу привреде, јер је управо привреда та која ће примењивати правила и све оно о чему се преговара.
Србија је, у Бриселу 18. јула, званично отворила поглавља 23 и 24 у приступним преговорима са ЕУ на Трећој међувладиној конференцији ЕУ и Србије. Поглавље 23 односи се на правосуђе и основна права, док се поглавље 24 бави питањима правде, слободе и безбедности. На Међувладиној конференцији ЕУ и Србије, представљена је и заједничка преговарачка позиција ЕУ за свако од та два поглавља.
Очекује се да ће на следећој Међувладиној конференцији бити отворена поглавља која се односе на јавне набавке (поглавље 5), науку и истраживање (поглавље 25), образовање и културу (поглавље 26), као и предузетништво и индустријску политику (поглавље 20).