ПКССрбијаСветИздвајамо
 
Архива
Повезане вести

Програми ЕУ представљени ужичким привредницима
Привреда Србије на добром путу ка ЕУ
Подршка ЕУ иновативним пројектима
Велике могућности српске индустрије хране на тржишту ЕУ
Уклонити баријере слободној трговини и кретању робе
Препоручене вести

Компаније из Србије на сајму Продекспо у Москви
Значајан допринос унапређењу пословања пољопривредних компанија и фарми
ЕУ пројекти од А до З – бесплатна обука за коришћење финансијске подршке ЕУ фондова
Јаке привредне везе Србије и Грчке добра перспектива за цео Балкан
Унапредити свест о предностима франшизног пословања
Најчитаније вести

Проглашени победници акције „Најбоље из Србије 2016“
Мишчевић: Привредници више да користе фондове ЕУ
Од јесени у школама примена дуалног образовања
Унапредити свест о предностима франшизног пословања
Конференција: Дуално стручно образовање у функцији ефикасног тржишта рада
ПРИВРЕДНЕ ВЕСТИ | 19. Јул 2016. | 12:46
Поглавља 23 и 24 кључна за цео преговарачки процес са ЕУ

Од напретка у ова два поглавља зависиће динамика отварања и успех у преговорима. Поглавље 23 важно је за све компаније које послују у Србији, јер се бави владавином права, што је база свих осталих преговора.
Отварање поглавља 23 у приступним преговорима са ЕУ, изузетно је важно за пословну заједницу Србије, како због значаја самог поглавља и владавине права, тако и због могућности да се интензивирају преговори и почне отварање осталих поглавља, важних за српску привреду.
Привредна комора Србије је ојачала своју позицију у преговарачком процесу, делегирајући своје представнике у 27 преговарачких група које је формирала Влада Србије. Пословна заједница укључена је у процес преговора посредством Стручног тима ПКС за праћење преговора о приступању Србије ЕУ. Комора располаже тимом од око 250 представника компанија који активно доприносе раду преговарачких група. Стручни тим окупља представнике компанија, заинтересоване за преговоре о поглављима која се тичу привреде, јер је управо привреда та која ће примењивати правила и све оно о чему се преговара.
Србија је, у Бриселу 18. јула, званично отворила поглавља 23 и 24 у приступним преговорима са ЕУ на Трећој међувладиној конференцији ЕУ и Србије. Поглавље 23 односи се на правосуђе и основна права, док се поглавље 24 бави питањима правде, слободе и безбедности. На Међувладиној конференцији ЕУ и Србије, представљена је и заједничка преговарачка позиција ЕУ за свако од та два поглавља.
Очекује се да ће на следећој Међувладиној конференцији бити отворена поглавља која се односе на јавне набавке (поглавље 5), науку и истраживање (поглавље 25), образовање и културу (поглавље 26), као и предузетништво и индустријску политику (поглавље 20).