ПКСПКС-РПКСрбијаСветИздвајамо
 
Архива
Повезане вести

Београд трећи регионални центар немачке Феникс групе у Европи
Подршка пословању кластера
Добра пословна комуникација кључ успехa
Програми ЕУ представљени ужичким привредницима
Привреда Србије на добром путу ка ЕУ
Препоручене вести

Завршена бесплатна обука “ЕУ Пројекти од А до З”
Шалтер за предузетнике отворен у Барајеву
Накнада за флаширану воду смањена за 12 одсто
Позив за достављање кандидатура за избор чланова парламената привредника
Позив привредницима из Србије да постану добављачи немачких компанија
Најчитаније вести

Позив привредницима из Србије да постану добављачи немачких компанија
Немачка привреда тражи добављаче из Србије
Конституисана нова Групација у Удружењу за фармацеутску и медицинску привреду
Заједнички пројекти компанија из Србије и Албаније
Завршена бесплатна обука “ЕУ Пројекти од А до З”
ПРИВРЕДНЕ ВЕСТИ | 19. Јул 2016. | 12:46
Поглавља 23 и 24 кључна за цео преговарачки процес са ЕУ

Од напретка у ова два поглавља зависиће динамика отварања и успех у преговорима. Поглавље 23 важно је за све компаније које послују у Србији, јер се бави владавином права, што је база свих осталих преговора.
Отварање поглавља 23 у приступним преговорима са ЕУ, изузетно је важно за пословну заједницу Србије, како због значаја самог поглавља и владавине права, тако и због могућности да се интензивирају преговори и почне отварање осталих поглавља, важних за српску привреду.
Привредна комора Србије је ојачала своју позицију у преговарачком процесу, делегирајући своје представнике у 27 преговарачких група које је формирала Влада Србије. Пословна заједница укључена је у процес преговора посредством Стручног тима ПКС за праћење преговора о приступању Србије ЕУ. Комора располаже тимом од око 250 представника компанија који активно доприносе раду преговарачких група. Стручни тим окупља представнике компанија, заинтересоване за преговоре о поглављима која се тичу привреде, јер је управо привреда та која ће примењивати правила и све оно о чему се преговара.
Србија је, у Бриселу 18. јула, званично отворила поглавља 23 и 24 у приступним преговорима са ЕУ на Трећој међувладиној конференцији ЕУ и Србије. Поглавље 23 односи се на правосуђе и основна права, док се поглавље 24 бави питањима правде, слободе и безбедности. На Међувладиној конференцији ЕУ и Србије, представљена је и заједничка преговарачка позиција ЕУ за свако од та два поглавља.
Очекује се да ће на следећој Међувладиној конференцији бити отворена поглавља која се односе на јавне набавке (поглавље 5), науку и истраживање (поглавље 25), образовање и културу (поглавље 26), као и предузетништво и индустријску политику (поглавље 20).