ПКСПКС-РПКСрбијаСветИздвајамо
 
Архива
Повезане вести

Европске интеграције мотор развоја малих и средњих предузећа
Београд трећи регионални центар немачке Феникс групе у Европи
Подршка пословању кластера
Добра пословна комуникација кључ успехa
Програми ЕУ представљени ужичким привредницима
Препоручене вести

Конституисан Парламент привредника Регионалне привредне коморе Златиборског управног округа
Урбана мобилност захтева мултидисциплинарност
Српске фирме имају квалитет да сарађују са ЦЕРН-ом
Привредници Чадежу поверили мандат
О ризицима нестручне употребе средстава на бази неоникотиноида
Најчитаније вести

Привредници Чадежу поверили мандат
Самит у Трсту – корак напред у јачању регионалне сарадње на Западном Балкану
Успешан семинар за понуђаче ЈН
Професионално управљање стамбеним зградама
У Сомбору, Панчеву и Зајечару конституисани парламенти привредника
ПРИВРЕДНЕ ВЕСТИ | 19. Јул 2016. | 12:46
Поглавља 23 и 24 кључна за цео преговарачки процес са ЕУ

Од напретка у ова два поглавља зависиће динамика отварања и успех у преговорима. Поглавље 23 важно је за све компаније које послују у Србији, јер се бави владавином права, што је база свих осталих преговора.
Отварање поглавља 23 у приступним преговорима са ЕУ, изузетно је важно за пословну заједницу Србије, како због значаја самог поглавља и владавине права, тако и због могућности да се интензивирају преговори и почне отварање осталих поглавља, важних за српску привреду.
Привредна комора Србије је ојачала своју позицију у преговарачком процесу, делегирајући своје представнике у 27 преговарачких група које је формирала Влада Србије. Пословна заједница укључена је у процес преговора посредством Стручног тима ПКС за праћење преговора о приступању Србије ЕУ. Комора располаже тимом од око 250 представника компанија који активно доприносе раду преговарачких група. Стручни тим окупља представнике компанија, заинтересоване за преговоре о поглављима која се тичу привреде, јер је управо привреда та која ће примењивати правила и све оно о чему се преговара.
Србија је, у Бриселу 18. јула, званично отворила поглавља 23 и 24 у приступним преговорима са ЕУ на Трећој међувладиној конференцији ЕУ и Србије. Поглавље 23 односи се на правосуђе и основна права, док се поглавље 24 бави питањима правде, слободе и безбедности. На Међувладиној конференцији ЕУ и Србије, представљена је и заједничка преговарачка позиција ЕУ за свако од та два поглавља.
Очекује се да ће на следећој Међувладиној конференцији бити отворена поглавља која се односе на јавне набавке (поглавље 5), науку и истраживање (поглавље 25), образовање и културу (поглавље 26), као и предузетништво и индустријску политику (поглавље 20).