PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 22. Maj 2017. | 16:01
Konstituisana Grupacija za akceleratorske tehnologije PKS

U Privrednoj komori Srbije održana je prva sednica Grupacije za akceleratorske tehnologije pri Udruženju za metalnu, elektro industriju, rudnike metala i metalurgiju. U Grupaciji je 20 privrednih društava. Jedna od osnovnih uloga Grupacije će biti podrška privrednim društvima iz Srbije za učešće na tenderima za izgradnju akceleratora u CERN-u i drugim akceleratorskim centrima u svetu.
Za predsednika Grupacije jednoglasno je izabran Ljubiša Rašković iz kompanije Kryooprema iz Beograda, a za zamenika Slaviša Mijušković iz beogradskog Prosmarta. Konstitutivnoj sednici prisustvovalo je 14 privrednih društava, dok je još 6 kompanija potvrdilo članstvo.
Članovi Grupacije za akceleratorske tehnologije usvojili su program rada, a kao posebna tačka sednice izdvojila se priprema i organizacija dolaska predstavnika CERN-a u Beograd. Predstavnici CERN-a posetiće Srbiju 19. juna 2017. godine, kada će na sastanku u Privrednoj komori Srbije članovi Grupacije za akceleratorske tehnologije imati priliku da predstave svoj rad.
Jedna od osnovnih uloga Grupacije će biti podrška privrednim društvima iz Srbije za učešće na tenderima za izgradnju akceleratora u CERN-u i drugim akceleratorskim centrima u svetu.