PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 27. Mart 2017. | 16:26
Ambasador Maroka u poseti PKS

Povodom obeležavanja 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje, ambasador Maroka najavio je dolazak dve delegacije, od kojih će jedna biti predvođena Agencijom za promovisanje izvoza Maroka

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež  i ambasador Kraljevine Maroka u Beogradu Mohamed Amin Belhaž na sastanku u PKS razmotrili mogućnosti unapređenja privredne saradnje dveju zemalja i konkretnu inicijativu o organizaciji posete delegacije Maroka tokom septembra u Beogradu

Čadež i Belhaž ukazali su tokom sastanka na značaj dugogodišnje dobre ekonomske saradnje Srbije i Maroka, istakavši da postoje velike mogućnosti za povećanje obima međusobne robne razmene, koja je do sada bila skromna. Belhaž je istakao da Kraljevina Maroko čvrsto podržava Srbiju, kao zemlju koja je u regionu najviše uradila u procesu reformi i napretka. Poslovne ljude Maroka za saradnju sa Srbijom ohrabruje i podstiče dobar geostrateški položaj, ekonomski potencijal Srbije, kao i kompatibilnost privreda, dodao je ambasador. Po oceni predsednika PKS Marka Čadeža neophodno je promovisati saradnju Srbije i Maroka posebno u oblasti turizma, drvne industrije, poljoprivredi, energetike, ali IT sektoru.

Maroko je povećao investiciona ulaganja u luke, saobraćaj i industrijsku infrastrukturu, čime je postao jedna od najznačajnijih ekonomija u Africi. Vrednost ukupne robne razmene između Srbije i Maroka u 2016. godini iznosila je 36, 2 miliona dolara.

Poslednji poslovni forum Srbija-Maroko održan je u Beogradu 2013. godine i tom prilikom potpisano je više sporazuma i ugovora o saradnji, uključujući i Sporazum o saradnji PKS i Generalne konfederacije preduzeća Maroka.