PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 23. Oktobar 2018. | 11:02
Očekuje se rast srpskog izvoza i više španskih investicija

Razmena između Španije i Srbije u rastućoj je fazi, a špansko tržište sa 45 miliona potrošača izuzetno je važno za srpske kompanije. Srbija će za španske kompanije biti sledeća najbolja investiciona destinacija, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije na otvaranju Prvog poslovnog foruma Španija – Srbija. Foto Tanjug
Forum je prilika za razmenu informacija o potencijalima za privrednu saradnju, kao i da srpske i španske kompanije predstave svoje izvozne kapacitete, možda postignu i prve dogovore, naglasio je Čadež. 
„O tome koliko je interesovanje privrednika za saradnju govori puna sala i prisustvo španskih i srpskih kompanija“, istakao je predsednik PKS. Najavio je posetu španskim regionima sa predstavnicima srpskih kompanija i Razvojne agencije Srbije, sa ciljem da se predstavi privredni potencijal Srbije poslovnoj zajednici Španije.
Čadež je naveo da je trgovinska razmena sa Španijom prošle godine iznosila 455,8 miliona evra, ali i istakao da je Španija sa 45 miliona potrošača veliko tržište koje još Srbija nije iskoristila kada je reč o privrednoj saradnji i izvozu robe.
Španija je peta po snazi ekonomija u Evropi i beleži značajan rast, a Čadež kaže da u Srbiji 40 španskih kompanija ima ozbiljne poslove i to iz različitih oblasti industrije.  „Srbija će za španske kompanije biti sledeća najbolja investiciona destinacija“, rekao je predsednik PKS koji očekuje da će Srbija bolje iskoristiti šansu za saradnju, kao i da će španske kompanije proširiti svoje poslovanje u Srbiji kao centru na celom Balkanu. 
Dvodnevni poslovni forum „Španija-Srbija“ održava se 23. i 24. oktobra, a Srbiju je posetila 21 španska kompanija iz sektora infrastrukture, životne sredine, turizma, saobraćaja, građevinarstva, agro-prehrambene, tekstilne i modne industrije. Zvaničnu delegaciju Španije predvodi državni sekretar za trgovinu, Siana Mendes, u pratnji ostalih predstavnika španskog Ministarstva industrije, trgovine i turizma, kao i Španske agencije za izvoz i investicije ICEX. 
U okviru Poslovnog foruma planirano je niz konferencija i panel diskusija, kroz koje će se predstaviti mogućnosti, prednosti i izazovi poslovanja u Srbiji, uz poseban osvrt na infrastrukturu, finansiranje projekata, kao i poljoprivredne zadruge u Srbiji i Španiji. 
Osim španskih i srpskih kompanija, forumu prisustvuju predstavnici međunarodnih finansijskih institucija,  ministarstava Vlade Srbije i drugih javnih institucija. 
Predviđeni su i bilateralni sastanci predstavnika kompanija, a zakazano je oko 80 sastanaka. Forum organizuje Trgovinsko-ekonomsko odeljenje Ambasade Španije u Beogradu i Španska agencija za izvoz i investicije (ICEX), u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Razvojnom agencijom Srbije.